Pidin pari viikkoa sitten ilmaisen synnytysvalmennusillan. Keräsin iltaa varten kysymyksiä etukäteen, mutta koska en ehtinyt vastata kaikkiin kysymyksiin livessä, vastailin niihin pitkin viikkoa liven jälkeen sähköpostilistani kautta (voit muuten tilata liven tallenteen itsellesi täältä).
Tämän jälkeen ajattelin, että näistä kysymyksistä ja vastauksista tulisi itse asiassa hyvä blogisarja ja tässä ensimmäisessä blogitekstissä on aiheena vesisynnytys, josta kirjoittelinkin varsin laajasti, vaikka kysymys koskikin lähinnä suolan lisäämistä synnytysaltaaseen.
Liveen tullut kysymys kuului näin:
“Moi
Toiveenani on synnyttää ammeeseen tai ainakin olla siellä avautumisvaiheen ajan kuten esikoisen synnytyksessä. Kuulin että veteen kannattaisi laittaa suolaa. Tiedätkö tästä enemmän ja voisitko kertoa esim millaista suolaa kannattaa käyttää etc?”
Mitä hyötyjä vedessä synnyttämisestä on?
Vedessä synnyttäminen on todella tehokas tapa lievittää synnytystuntemuksia ja monet vedessä synnyttävät pärjäävät oikein hyvin ilman lääkkeellistä kivunleivitystä loppuun saakka. Vesi auttaa myös kohtua tekemään työtään tehokkaammin veden rentouttavan ja mielihyvähormonien tuotantoa edesauttavan vaikutuksensa vuoksi. Useimmissa tapauksissa blogin otsikkoon voisi siis vastata kyllä, suurimmalla osalla veteen synnyttäminen tekee synnytyksestä kivuttomampaa ja helpompaa.
Vedessä voi myös viettää aikaa synnytyksen aikana, vaikka varsinaista vauvan syntymävaihetta varten nousisikin vedestä pois. Vaikka moni synnyttäjä haluaakin synnyttää loppuun asti vedessä, on myös niitä, joille vauvan synnyttäminen seisaallaan esim. sänkyä vasten tuntuu parhaalta vaihtoehdolta.
Sivuhuomautuksena täytyy mainita, että Hypnosynnytyksessä käytetään sanaa ”syntymävaihe” sen sijaan, että puhuttaisiin ”ponnistusvaiheesta”, sillä Hypnosynnytysmetodissa käytetään NLP-tekniikoita (neurolingvistinen ohjelmointi), jossa tiettyyn tilanteeseen liittyvää terminologiaa muuttamalla voidaan vaikuttaa aivojen tulkintaan tilanteen luonteesta. Esimerkiksi sanaan ponnistaminen liittyy melkein kaikilla mielikuva sairaalasängyllä naama punaisena vauvan pusertamisesta ulos ja tästä ajattelusta haluamme kokonaan eroon.
Etuna veteen synnyttämisessä on, että sen lisäksi, että vesi vaikuttaa synnytystuntemuksia lievittävästi, vesi myös ehkäisee repeämiä, sillä vesi tukee välilihaa luonnollisesti ja pehmentää kudoksia. Lisäksi veteen syntyminen on vauvalle hyvin lempeä syntymä ja vauvan synnyttyä kannattaakin odotella muutama hetki ennen, kuin vauvan nostaa ylös vedestä ja tehdä siirtymästä vauvalle erityisen pehmeä. Vauva alkaa hengittää keuhkoillaan vasta siinä vaiheessa, kun pääsee kosketuksiin ilman kanssa, joten on täysin turvallista odottaa hetki ennen, kuin vauvan nostaa vedestä. Vesisynnytykseen koulutetut kätilöt osaavat myös huolehtia siitä, että veteen syntyminen tapahtuu turvallisesti.
Missä vaiheessa veteen kannattaa mennä?
Veteen voi periaatteessa mennä ihan missä tahansa vaiheessa synnytystä, mutta jos veteen menee hyvin aikaisessa vaiheessa synnytystä, voi se hidastaa synnytyksen kulkua. Jos synnytys hidastuu veteen mennessä, kannattaa vedestä nousta pois ja mennä takaisin myöhemmin.
Yleensä kätilöt suosittelevat menemään veteen siinä vaiheessa, kun tuntemukset alkavat olla niin intensiivisiä, että veteen todella tekee mieli mennä niiden takia. Tällöin veteen meneminen yleensä nopeuttaakin synnytyksen seuraavaa vaihetta. Aikaisemmassa vaiheessa voi käydä esim. suihkussa, sillä myös suihku rentouttaa suurinta osaa synnyttäjistä tehokkaasti, mutta synnytyksen alkuvaiheessa se ei vie terää synnytysaalloilta (eli supistuksilta, Hypnosynnytyksessä ei puhuta supistuksista, vaan aalloista).
Voiko istukan synnyttää veteen?
Altaaseen voi myös jäädä odottamaan istukan syntymää ja siellä onkin useimmiten mukavaa viettää vauvan aivan ensihetket. Vauva pysyy lämpimänä äidin ihoa vasten ja veden lämmöstä.
Synnytystiimi voi tarjoilla synnyttäjälle jo ennen istukan syntymistä veteen pientä purtavaa ja nesteytystä (toki vedessä kannattaa nauttia eväitä aikaisemminkin synnytyksen aikana ja nesteytys onkin synnytyksen ongelmattoman kulun kannalta ensiarvoisen tärkeää). Jos äiti niin toivoo, voi hän tietenkin myös siirtyä sänkyyn odottelemaan istukkaa. Etenkin moni ensisynnyttäjä yllättyy siitä, että myös vauvan synnyttyä synnytystuntemukset jatkuvat istukan syntyessä ja myös sen jälkeen, sillä kohtu aloittaa supistumisensa raskautta edeltävään kokoonsa istukan synnyttyä.
Usein toki tuntemukset suorastaan unohtuvat uutta ihmettä katsellessa, mutta vedessä nämä tuntemukset on joka tapauksessa myös helppoa ottaa vastaan.
Voiko synnytysaltaaseen lisätä suolaa?
Olen kuullut, että ulkomailla joskus lisätään suolaa synnytysammeen veteen, mutta Suomessa en ole kuullut sitä käytettävän. Suomessa vesijohtovesi on myös hyvälaatuista, joten en näe, että suolan lisäämiselle senkään puolesta olisi tarvetta. On totta, että esim. Meine Base-kylpysuola, tekee vedestä emäksistä ja muuttaa veden ph:n vastaamaan lapsiveden ph:ta. Toki tässä tapauksessa kylpysuolaa pitäisi olla todella paljon, sillä esim. vauvan kylpyammeeseen suolaa lisätään noin puoli desiä ja synnytysaltaan tilavuus on useita satoja litroja. , Koska minulla ei ole asiasta kokemusta, enkä ole kuullut kenenkään kotikätilönkään käyttävän suolaa synnytysaltaan vedessä, en uskalla lähteä suosittelemaan suolan lisäämistä.
Voiko epiduraalin tai kipulääkkeiden kanssa synnyttää vedessä?
Epiduraalin kanssa ei voi synnyttää vedessä, eikä myöskään siinä tapauksessa, että synnyttäjälle annetaan oksitosiinia suonensisäisesti. Kohdunkaulan puudutteen kanssa voi synnyttää vedessä, mutta yleensä sinne ei voi mennä heti puudutteen laittamisen jälkeen, vaan on odoteltava tunnin verran ennen veteen siirtymistä. Jos siis toivoo vesisynnytystä, kannattaa valmistautua lääkkeettömään synnytykseen. Kuten sanottu, vedessä synnyttäessä synnytystuntemukset ovat suurimman osan mielestä paljon helpompi ottaa vastaan ja sen vuoksi moni kokeekin vesielementin miellyttäväksi synnytyksessä, eikä välttämättä koekaan tarvitsevansa kipulääkitystä lainkaan.
Lääkkeettömästi synnyttämisestä, eli luonnollisesta fysiologisesta synnytyksestä on myös useita hyötyjä, joita avaan muissa blogikirjoituksissani ja laajemmin myös Hypnosynnytys -verkkokurssilla.
Lopuksi vesisynnytyksestä
Olen synnytysvalmentajan urani aikana kuullut veteen synnyttämisestä pelkkiä hyviä tarinoita. Negatiivisin asia, mitä olen vesisynnytyksestä kuullut, on pettymys siitä, kun veteen olisi halunnut synnyttää, mutta ammehuonetta ei sairaalassa olekaan ollut saatavilla. Itse asiassa jotkut synnyttäjät ottavatkin oman synnytysaltaan mukaan synnytyssairaalaan. Myös useilla yksityisillä kätilöillä ja doulilla on synnytysallas, jota synnyttäjä voi lainata sairaalaan, joten omalta doulalta tai kätilöltä kannattaa tiedustella asiasta.
Itse olen kokenut kolme vesisynnytystä, ja henkilökohtaisesti en voisi kuvitella lempeämpää tapaa synnyttää.
Jos vesisynnytys kiinnostaa, mutta lääkkettömästi synnyttäminen arveluttaa, niin kannattaa tilata synnytysvalmennusillan tallenne sähköpostiin. Saat sen siis täysin ILMAISEKSI.
Kerroin muun ohella nimittäin synnytysvalmennusillassa paljon asiaa siitä, mikä saa synnytyksen sattumaan niin paljon ja minkä takia niin moni ajattelee, että ilman kipulääkitystä synnyttäminen on suorastaan epänormaalia!
Vastaa