Positiivisten synnytyskertomusten voima

posted in: Uncategorized 0
bed bedroom photo baby

Ihmisaivot on suunniteltu niin, että tarraudumme helpommin negatiivisiin kuin positiivisiin asioihin. Negatiiviset tapahtumat jättävät tutkimusten mukaan vahvemman muistijäljen aivoihin ja sen vuoksi esim. ihmisten välisessä kanssakäymisessä tarvitaan monin kerroin enemmän myönteisiä kuin kielteisiä kohtaamisia, jotta ihmissuhde pysyy terveellä pohjalla.

Ns. negatiivinen vinouma, eli huomion automaattinen hakeutuminen kielteiseen, johtuu eloonjäämisvietistä. Eloonjäämisen kannalta on aikoinaan ollut tärkeää, ettei ihminen tiikerin kohdatessaan enää seuraavalla kerralla kävele samaa reittiä.

Nykymaailmassa negatiivinen vinouma taas toimii usein itseämme vastaan ja pitää meidät jatkuvassa stressitilassa. Positiiviset asiat taas soljuvat läpi tajuntamme jättämättä sinne kovinkaan vahvaa jälkeä. Tällä tavalla aivot pikkuhiljaa suuntautuvat yhä enemmän ja enemmän kielteiseen. Aivoja voi kuitenkin kehittää huomioimalla enemmän positiivisia asioita ympärillään.

Synnytys on asia, johon monella liittyy paljon pelkoja ja jännitystä. Monelle synnytyksen ennakoimattomuuden hyväksyminen on myös vaikeaa. Odotusaikana mieli hakeutuu myös helposti erilaisten huolien pariin. Positiivisen synnytyskokemuksen muodostumisen kannalta on kuitenkin todella tärkeää, että synnytykseen valmistautuessa näkee ja kuulee monin verroin enemmän positiivisia synnytyskertomuksia kuin kielteisiä. Huomio on hyvä kääntää sisäänpäin ja keskittyä rakentamaan omaa synnytysrauhaa.

concentrated yoga teacher meditating on large stone

Kieltäydy siis kohteliaasti kuuntelemasta ja pidä kiinni omasta tilastasi, jos tuttusi tai kuka tahansa muu yrittää kertoa sinulle kauhukokemusta omasta tai tutun synnytyksestä. Se ei nimittäin hyödytä sinua millään tavalla, päin vastoin. Kuuntelemalla paljon kielteistä vain vahvistamme aivojen synnytykseen liittyvää negatiivista vinoumaa.

Sen perusteella, kuinka paljon ihmiset ovat valmiita kertomaan kielteisiä synnytystarinoita, syntyy helposti mielikuva kielteisten kokemusten runsaslukuisuudesta. Tämä johtuu kuitenkin juuri siitä, että negatiivinen kokemus on jättänyt voimakkaan muistijäljen ja toisaalta tarpeesta purkaa tuota kokemusta. Se ei ole kertojan vika, mutta odottajalla tai vaikka raskautta suunnittelevalla on oikeus kieltäytyä kuuntelemasta ja suojella omaa synnytysrauhaansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *