Kannattaako juomavesi suodattaa?

Miksi vesijohtovesi kannattaa suodattaa epäpuhtauksista?

Yhteistyössä Aqva Finlandin kanssa. Sisältää alekoodin.

Kun olin kolmannen kerran raskaana, kysyi kätilöni minulta oliko meillä käytössä juomaveden suodatinta. Ajatus hanaveden suodattamisesta oli minulle alkuun todella vieras – eikö suomalainen vesi ollutkaan maailman puhtainta?

Vesijohtovedessä on paljon epäpuhtauksia

Kun perehdyin asiaan, selvisi yllätyksekseni, että jopa suomalaisessa vesijohtovedessä on paljon epäpuhtauksia ja vaikka vetemme toki on kansainvälisessä vertailussa todella laadukasta, olisi nuo epäpuhtaudet hyvä suodattaa pois etenkin raskaana ollessa.

Suomen vesistöissä on esimerkiksi laaja kirjo lääkeaineita ja hormoneja, jotka voivat kulkeutua kotitalouksien käyttöveteen. Jos raskaana oleva äiti nauttii epäpuhdasta vettä, kulkeutuvat epäpuhtaudet luonnollisesti napanuoran ja istukan kautta kehittyvälle vauvalle. Esimerkiksi raskasmetalleille altistuminen kohdussa altistaa autismille. Erilaiset hormonit ja hormoninhäiritsijät ovat luonnollisesti erittäin huono juttu vauvalle myös.

Kaikkien yhdisteiden vaikutuksia ympäristössä ei vielä täysin tunneta, mutta niiden korkea aktiivisuus voi tuoda arvaamattomia seurauksia pieninäkin pitoisuuksina. Keinotekoiset hormonit ja lääkeaineet on suunniteltu niin, että ne aiheuttavat vaikutuksia jo hyvin pieninäkin määrinä. Kun otetaan huomioon, kuinka herkkää vauvan kehittyminen kohdussa on, kannattaa pelata varman päälle. Antibioottien esiintyminen ympäristössä taas voi johtaa niille vastustuskykyisten bakteerikantojen muodostumiseen ja yleistymiseen.

Syy siihen, että erilaisia epäpuhtauksia löytyy yleisesti hyvälaatuiseksi mielletystä vedestämme johtuu mm. siitä, että suurin osa maamme vedenpuhdistamoista on ajalta, jolloin jäteveden mukana kulkeutuvista lääke- ja hormonijäämistä ja niiden suodattamisen tarpeesta ei vielä puhuttu, joten niitä ei ole suunniteltu puhdistamaan tämän tyyppisiä epäpuhtauksia.

Myös mikromuovi on suomalaisen juomaveden vitsaus. Suomalaisissa juomavesissä tiedetään olevan keskimäärin 4,5 mikromuovihippua litraa kohden! Tutkimuksissa mikromuoveja on löytynyt eläinten ja ihmisten sisäelimistä.

Kätilöni oli itse hankkinut suomalaisen Aqva Finland Oy:n hanasuodattimen. Hanasuodatin kytketään vesihanaan ja, siitä saa siis suodatettua vettä suoraan hanasta. Koska hänen kokemuksensa Aqvan tuotteista olivat positiiviset ja hän oli kokenut suodattimen asentamisenkin varsin helpoksi, päätin lähestyä Aqvaa ja sain heiltä heti käyttööni Aqva Glass vedensuodatuskannun.

Kannu ajaa siis saman asian, kuin hanasuodatin, mutta se ei vaadi minkäänlaista asentamista (olen itse tosi laiska missään asennushommissa, joten käyttövalmis tuote oli minulle mieleen). Riittää, kun täyttää kannun ja vaihtaa suodattimen säännöllisesti, mikä on varsin helppo homma. Kannu myös suodattaa vettä todella nopeasti, eli samaa tahtia, kuin kaadat kannusta vettä. Veden suodattumista ei siis tarvitse odotella ollenkaan, vaan aina saa raikasta vettä, kun vain jaksaa ensin täyttää kannun hanavedellä!

Yllätyksekseni veden juoksuttaminen kannun läpi muuttikin Helsingin veden makua huomattavasti neutraalimmaksi. Esimerkiksi Helsingin veden kloorinen maku, joka minua on vaivannut etenkin pidempään mökkipaikkakunnan paremmanmakuista vettä nautittuani Helsinkiin palatessa, taittui mainiosti kannun läpi juoksutettuna. Kannu onkin ollut meillä todella kovassa käytössä sen käyttöönotosta lähtien.

Aqvan Aqva Glass -kannu suodattaa vedestä seuraavia:

 • klooria
 • klooriamiinia
 • kiintoaineita ja sakkoja
 • väriä
 • ruostetta/rautaa
 • mangaania
 • sameutta
 • lääke- ja hormonijäämiä
 • humusta
 • orgaanisia yhdisteitä
 • mikromuoveja
 • lyijyä
 • bakteereita, hiivoja ja homeita **
 • kuparia
 • muita metalleja ja raskasmetalleja

** Suodatin poistaa suurimman osan mikrobiologisista epäpuhtauksista, mutta ei tee vedestä steriiliä.

Raskausaikana on muutoinkin hyvä nauttia mahdollisimman puhtaita tuotteita, enkä tosiaankaan ollut tullut ajatelleeksi ennen keskustelua kätilöni kanssa, että jopa niinkin arkinen asia, kuin hanavesi voisi vaatia puhdistamista,

Juomavettä suoraan hanasta ulkomailla

Tänä syksynä lähdimme talvea pakoon Espanjaan ja keksin viime tingassa lähtöaamuna soittaa Aqvalle ja kysyä, voisiko kannua käyttää myös espanjalaisen veden epäpuhtauksien suodattamiseen. Epäilykseni kohdistui siihen, että voisiko kannu tosiaan olla tarpeeksi tehokas puhdistamaan espanjalaista vettä, jonka laadun ainakin itse olen aina mieltänyt, noh, jos en nyt aivan juomakelvottomaksi, niin ainakin huonoksi.

Edellisen kerran, kun oleskelimme pidempään ulkomailla, oli ehdottomana miinuspuolena Suomeen verrattuna päivittäinen pullovesiralli kaupasta. Nyt kun perheemme oli kasvanut entisestään, laskeskelin, että vettä pitäisi kantaa kaupasta päivittäin sellaiset 15 litraa ja se tulisi maksamaan kuukaudessa ainakin 100 euroa!

Aqvalta kerrottiin, että kannu kannattaa ehdottomasti pakata mukaan, sillä se on kansainvälisesti käytössä veden suodattamiseen ympäri maailman ja olisi omiaan Espanjassa juomaveden suodatustarkoituksiin. Ei sinänsä mikään ihme, sillä Aqvan kannu kirkastaa jopa kuraveden! Jos et usko, niin voit katsoa videon täältä (Huom. ko. kuraveden juomakelpoisuutta ei ole Aqvan mukaan testattu, joten en suosittele juomaan kuravettä suodatettunakaan). Niinpä kannu lähti mukaan ja joimme koko reissun ajan vesijohtovettä kannun kautta käytettynä.

Pari kertaa onnistuin epähuomiossa juomaan vettä suoraan hanasta ja huomasin heti, ettei vesi ollut suodatettua, sillä se maistui todella pahalle. Sinänsä vesi kai olisi ollut paperilla juomakelpoista, mutta en itse sitä halunnut juoda suodattamatta sen pahan maun vuoksi ja sen takia, ettei minulla ollut mitään tietoa paikallisten vedenpuhdistamoiden tasosta, taikka ylipäätään siitä, miten paljon epäpuhtauksia vedessä on. Myös talon putkiston kunto vaikuttaa aina veden laatuun ja putkistosta voikin kulkeutua huomattavia määriä epäpuhtauksia,  jopa raskasmetalleja, juomaveteen.

Vaikka talousvesi siis puhdistetaan ja desinfioidaan vedenkäsittelylaitoksella, vesiputkistossa on aina mikrobeja, kuten hiivoja, homeita ja bakteereja, jotka voivat heikentää veden laatua. Niitä ei ole todellakaan hyvä nauttia raskaana ollessa, eikä tietenkään muutoinkaan.

Miten paljon Aqvan vedensuodatuskannun käyttö maksaa?

Aqvan Aqva Glass -vedensuodatuskannun hinta on 49,50 euroa ja vaihtosuodattimen (riittoisuus 500-600 litraa) 12,90 €.

Laskin, että viiden hengen taloudessamme suodatin kestää kovalla käytöllä hieman yli kuukauden, joten kun kannu oli jo hankittuna entuudestaan, tuli kuukauden vesien hinnaksi siis alle 13 euroa (normaali vedenkulutus sisältyi vuokraan) ja tämän lisäksi säästyi aivan järjetön määrä jätettä ja hermoja. Säästömme oli siis Aqvan kannun ansiosta kahden kuukauden reissulla noin 174 euroa (200 € – 2*13 € = 174 €)!

Voin todella lämpimästi suositella veden suodattamista asuinpaikasta riippumatta kaikille. Toki aivan erityisesti, jos olet raskaana

Koodilla SAARA10 saat 10 % alennuksen Aqvan verkkokaupasta kaikista Aqvan tuotteista. Tämän postauksen kirjoittamishetkellä Aqva Glass -kannuun on tulossa päivityksiä ja uudistettu kannu tulee ennen kesää markkinoille.

Aqvalta löytyy kuitenkin myös muita hyviä vedensuodatuskannuja, kuten Dafi -vedensuodatuskannu, jonka suodattimen vaihtoväli on noin 1kk, ja vaihtosuodattimen hinta vain 5,90 €. Dafi -kannussa on lisäksi led-ilmaisin, joka muistuttaa vaihtamaan suodattimen ajoissa.

Järvivedestä ja merivedestä juomavettä suodattamalla!

Vaikka kyseessä on varsinaisesti raskauspostaus, en malta bonuksena olla kertomatta myös Aqvan järeämmistä vedensuodatukseen erikoistuneista tuotteista, joihin lukeutuvat mm. järvivesisuodatin ja merivesisuodatin. Näiden avulla siis voidaan kesämökillä ottaa vesi järvestä tai merestä pumpulla ja Aqvan laitteiston avulla sitä voi myös suoraan hanasta juoda. Prosessi, jonka vesi käy läpi suodatuksessa on nimeltään käänteisosmoosi.

Muistan, kun kuulin käänteisosmoosista ensimmäisen kerran joskus 2000-luvun alussa Malesiassa. Suurin piirtein kaikki pullovesi oli tehty käänteisosmoosilla ja siitä oli merkintä pullon kyljessä.

Itse olen suunnitellut mökille Aqvan järvivesisuodatinta, jota en ole kuitenkaan ehtinyt vielä hankkia kaikkien kiireiden keskellä. Kaverini ehti jo hankkia Aqvan tuotteista hänelle kerrottuani mökilleen saareen merivesisuodattimen ja on ollut siihen supertyytyväinen. En siis malta odottaa, että saan hankittua järvivesisuodattimen helpottamaan arkea mökillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *