Moi! Olen Saara Jämes.

Hypnosynnytysvalmentaja (HypnoBirthing Childbirth Educator, lasten uniohjaaja (Gentle Sleep Educator), juristi, äiti, synnyttäjien ja perheiden oikeuksien puolestapuhuja.
Missioni Hypnosynnytysvalmentajana on voimaannuttaa naisia synnyttämään heille parhaalla tavalla ja vapautumaan synnytystä koskevista peloista. Haluan myös tuoda esille synnyttäjän lakisääteisen itsemääräämisoikeuden, ja viedä eteenpäin sanomaa siitä että, jokaisen synnyttäjän oikeutena on saada vaikuttaa omaan synnytykseensä.
Uniohjaajana haluan parantaa perheiden hyvinvointia vauva-aikana ja pikkulapsiaikana lempein keinoin. NUKKUUn unimetodit eivät sisällä vauvan itkettämistä, eivätkä varsinaisia unikouluja. NUKKUUn metodit tähtäävät kestäviin muutoksiin ja niitä voi käyttää myös ennaltaehkäisevästi niin, että tavallisia unihaasteita ei pääse edes syntymään. Tosiasia on se, että usein ajatellaan kaiken päättyvän synnytykseen, eikä ajatella, että elämä muuttuu sen jälkeen hyvinkin paljon. Moni perhe kohtaa haasteita uniasioiden kanssa. Sen vuoksi kouluttauduin myös uniohjaajaksi brittiläisessä terveydenhuollon ammattilaisille koulutusta järjestävässä Babyemissä.

Matkani Hypnosynnytysvalmentajaksi

Ennen kuin tutustuin Hypnosynnytysmenetelmään, näin niin monen muun odottajan tapaan synnytyksen hyvin medikalisoidussa ja negatiivisessa valossa. Sellaisessa, missä se on esitetty meille elokuvissa ja ympäriltä kuulemissamme negatiivisissa synnytyskertomuksissa. Nainen kuvataan useimmiten pelkkänä toimenpiteiden subjektina, joka suorastaan pelastetaan synnytyksen päätteeksi.

Tämän vuoksi pelkäsin synnytystä. Tuntui itsestäänselvyydeltä, että synnytystä pitäisi lääkitä mahdollisimman paljon, enkä olisi voinut kuvitellakaan synnytystä ilman puudutteita. Harkitsin jopa sektiota synnytyspelon vuoksi. Tiedostin kuitenkin, että leikkaus olisi myös tarpeeton riski, mikäli sille ei olisi todellista tarvetta, joten päätin alkaa ottaa selvää asioista.

Sitten löysin Hypnosynnytysmenetelmän ja tajusin, että kädessäni olivat avaimet synnytyspelosta vapautumiseen. Vika ei ollutkaan synnyttämisessä, vaan uskomusjärjestelmässäni! Käsitykseni synnyttämisestä muuttui tuolla hetkellä täysin. Minulle valkeni, että ne tarinat, joita olin elämäni kuullut ja nähnyt, olivatkin itseasiassa aiheuttaneet synnytyspelkoni, eivätkä nuo tarinat lainkaan vastanneet sitä, mitä normaali fysiologinen synnytys oli.

Hypnosynnytyksessä käytettävien työkalujen avulla:

  • Pystyisin vapautumaan synnytyspelosta, joka johtui elämäni aikana syntyneistä virheellisistä uskomuksista;
  • Oppisin rentoutumaan synnytyksessä ja tämä tukisi normaalia fysiologista synnytysprosessia;
  • Rupeaisin itseasiassa odottamaan synnytystä ilolla sen sijaan, että tunteeni kenties elämäni tärkeintä tapahtumaa kohtaan olisivat pelonsekaiset ja negatiiviset.

Huomasin myös, että Hypnosynnytyksellä ei todellakaan ollut mitään tekemistä sellaisen lavahypnoosin kanssa, jota olemme tottuneet näkemään televisiossa. Opin, että itseasiassa huippu-urheilijat ovat käyttäneet samanlaisia tekniikoita urheilusuorituksiin valmistautuessaan, kuin hypnosynnytysmetodissa jo vuosikymmeniä menestyksekkäästi. Hypnosynnytystekniikat auttavat synnyttäjää aivan samalla tavalla: Virittämään kehon toimimaan optimaalisesti suorituksen aikana.

Sain Hypnosynnytysmetodin avulla juuri sellaisen synnytyksen, jota halusin. Tämän jälkeen olen synnyttänyt vielä kahdesti metodia käyttämällä ja kokemukset ovat olleet upeita. Toisen lapseni syntymän jälkeen tiesin, että haluaisin opettaa menetelmän mahdollisimman monelle synnyttäjälle ja auttaa näin mahdollisimman monen lempeän synnytyksen äärelle. Päätin kouluttautua Hypnosynnytysvalmentajaksi ja kävin Englannissa Hypnobirthing Practitioner-koulutuksen (alkuperäinen Mongan Method).

Pian huomasin, että verkkokurssimuotoiselle valmennukselle, jonka voi käydä omaan tahtiin, oli tarvetta ja päätin luoda Hypnosynnytys-verkkokurssin. Monelle taloudelliset syyt nimittäin nousevat esteeksi henkilökohtaiseen valmennukseen osallistumiselle. Verkkokurssin hinta sen sijaan on vain alle viidennes yksityiskurssin hinnasta, mikä tuo Hypnosynnytysmetodin hyödyt isojen joukkojen ulottuville!

Hyvin pian sen jälkeen, kun olin aloittanut kurssin luomisen, sain tietää odottavani kolmatta lastamme! Käytin oman kurssini harjoituksia valmistautuessani synnytykseen ja kokemus oli jälleen upea.

Olen äärimmäisen kiitollinen, että jo yhdessä vuodessa niin moni on löytänyt Hypnosynnytys-verkkokurssini ja, että olen saanut auttaa jo satoja synnyttäjiä ympäri Suomea saavuttamaan paremman synnytyskokemuksen ja pääsemään eroon synnytyspelosta.

Matkani uniohjaajaksi

Ensimmäisten kahden lapseni kanssa kamppailin unihaasteiden kanssa todella pitkään. Kolmannen vauvan synnyttyä ”varaa” huonoihin yöuniin ei enää ollut, sillä kahden vanhemman lapsen vauhdissa ei vain yksinkertaisesti pysynyt väsyneenä.

Kolmannen lapsen kanssa minulla oli jo kyllä todella hyvä käsitys vastasyntyneen vauvan unesta ja siitä, miten vauvan unta voi tukea lempein keinoin ja saada itsekin paremmin nukuttua. Olin nimittäin itseopiskellut aihetta varsin paljon ensimmäisen ja toisen lapseni vauva-aiakna. Alkuun kolmas vauvamme nukkuikin näiden keinojen avulla aivan loistavasti.

Tiedän, että voi olla vaikea uskoa, kun kerron, että vauvamme nukkui ensimmäiset kaksi kuukautta jopa 12 tuntia heräämättä. Sen, miten sain tämän onnistumaan, jaan sinulle Vastasyntyneen vanhempien unikoulu –verkkokurssilla.

Vauvan ollessa kolmekuinen sekä keskimmäinen lapsi että vauva olivat kuitenkin flunssassa samaan aikaan ja tämä johti siihen, että kummatkin herättivät toisiaan vuoron perään keskellä yötä. Samaan syssyyn alkoivat ns. 4kk hulinat, eli vauvan unen rakenne muuttui. Tämä muutos unen rakenteessa vaikuttaa useilla vauvoilla siten, että aiemmin hyvin nukkunut vauva alkaakin heräillä ja hänen nukuttamisensa muuttuu vaikeaksi.

Koska aloin parin viikon jälkeen olla itse todella väsynyt, päädyin tarjoamaan maitoa vauvalle jokaisella heräämisellä, jotta hän ei ääntelyllään herättäisi flunssaista keskimmäistä, joka taas usein jäi valvomaan pidemmäksi aikaa, jos heräsi.
Tästä alkoikin pidempään jatkunut kierre, joka johti yhä useampiin ja useampiin heräämisiin ja minun totaaliseen väsähdykseeni.

Tällä tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu, sillä huonot yöunet johtivat siihen, että hakeuduin  kouluttautumaan uniohjaajaksi, opin todella tehokkaat työkalut vauvojen ja taaperoiden unihaasteiden kanssa työskentelyyn ja perustin vauvojen vanhempien uniohjaukseen erikoistuneen NUKKUU™ :n, jotta voisin auttaa mahdollisimman montaa perhettä nukkumaan paremmin.

Lähestymistapani unien parantamiseen on lempeän kokonaisvaltainen ja huomioon otetaan aina koko perhe. Myös aikuiset saavat apua omaan nukkumiseensa NUKKUUlla. Tämä on olennaista ja siivuutetaan monilla perinteisemmillä unikursseilla.

Joskus tilanne on se, että vanhemman omat odotukset vauvan unta kohtaan aiheuttavat stressiä, joka puolestaan lisää vanhemman omaa yöllistä heräämistä ja muuttaa vanhemman oman unen rakennetta. Joskus taas käy niin, että senkin jälkeen, kun vauva jo nukkuu hyvin, vanhempi jatkaa heräilyä tai uni on muuten huonolaatuista. Vanhemman omien stressitasojen laskeminen kursseihini sisältyvien harjoituksien avulla auttaa vanhempia myös viemään vauvan uneen tarvittavat muutokset läpi.

“Hyvät Unet Kuuluvat Myös Pikkulasten Vanhemmille.”

Lempeän synnytyksen ja hyvien unien puolesta, Saara