• Synnytyskertomus
    Hypnosynnytys,  Synnytykseen valmistautuminen,  Synnytys,  synnytysvalmennus

    Idan positiivinen synnytyskertomus

    “Viimeiset päivät ennen synnytystä olivat yllättävän raskaat. Ne kantoivat mukanaan tärkeän opetuksen irti päästämisestä. Vaikka olin suunnitellut kaiken niin tarkkaan ja ollut aivan varma siitä, että jotakin olisi tapahtunut jo paljon aiemmin, oli minun vielä luovuttava kontrollin tarpeesta. Sulkeuduin ulkomaailmalta, vajosin syvemmälle omaan kuplaani, täysin luonnon ja kehoni armoille. Uudenkuun alla Luna-vauva oli vihdoin valmis aloittamaan matkansa todellisuuden tälle puolen. Keskiyöllä, ensimmäisen pehmeän synnytysaallon jälkeen, tiesin varmasti: Nyt se tapahtuisi. Soitin synnytystiimini paikalle, ja yön pimeydessä äitini, tätini ja siskoni saapuivat hissukseen vierelleni. Aallot vaativat jo täyden keskittymiseni, otin niitä vastaan keittiön tasoa vasten nojaten ja lantiota keinutellen. Tunnelma oli hyvin rauhallinen, jopa vähän arkinen. Aaltojen välissä kömmin sänkyyn ja…

  • Hypnosynnytys,  Hyvinvointi,  Synnytykseen valmistautuminen,  Synnytys,  synnytysvalmennus,  Vauva

    Erikan synnytyskertomus

    Erikan kotisynnytyskertomus aloittaa blogissani positiivisten synnytyskertomusten sarjan. Yhä useampi suomalainen valitsee tänä päivänä synnyttämisen kotona. Saatat yllättyä, kun kerron, että kotisynnytyksen on todettu tutkimuksissa olevan aivan yhtä turvallista, kuin sairaalasynnytyksenkin silloin, kun kysymyksessä on normaalisti etenevä raskaus. Suomessa kotona synnyttäminen on vielä lisääntyvästä kotisynnyttäjien määrästä huolimatta melko uusi ilmiö, mutta esimerkiksi Hollannissa kotisynnyttäjien määrä on merkittävä ja kotisynnytykseen saa julkiselta puolelta kätilön. Synnyttäjä saa siis itse valita missä synnyttää ja yhteiskunta tarjoaa tähän mahdollisuuden. Suomessa kotisynnytystä ei tueta taloudellisesti yhteiskunnan puolesta, mikä luonnollisesti vaikuttaa kotisynnytysten määrään. Kotisynnyttäjä nimittäin joutuu itse maksamaan yksityisen kotikätilön palkkion. Juristina en malta olla mainitsematta tässä yhteydessä, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ratkaisukäytännössään katsonut, synnytyspaikan valinnan kuuluvan…

  • Saara James Synnytysvalmennus
    Hypnosynnytys,  Synnytykseen valmistautuminen,  synnytysvalmennus

    Onko vesisynnytys yhtä kuin helpompi ja kivuttomampi synnytys?

    Pidin pari viikkoa sitten ilmaisen synnytysvalmennusillan. Keräsin iltaa varten kysymyksiä etukäteen, mutta koska en ehtinyt vastata kaikkiin kysymyksiin livessä, vastailin niihin pitkin viikkoa liven jälkeen sähköpostilistani kautta (voit muuten tilata liven tallenteen itsellesi täältä). Tämän jälkeen ajattelin, että näistä kysymyksistä ja vastauksista tulisi itse asiassa hyvä blogisarja ja tässä ensimmäisessä blogitekstissä on aiheena vesisynnytys, josta kirjoittelinkin varsin laajasti, vaikka kysymys koskikin lähinnä suolan lisäämistä synnytysaltaaseen. Liveen tullut kysymys kuului näin: “Moi Toiveenani on synnyttää ammeeseen tai ainakin olla siellä avautumisvaiheen ajan kuten esikoisen synnytyksessä. Kuulin että veteen kannattaisi laittaa suolaa. Tiedätkö tästä enemmän ja voisitko kertoa esim millaista suolaa kannattaa käyttää etc?” Mitä hyötyjä vedessä synnyttämisestä on? Vedessä synnyttäminen on…

  • Uncategorized

    Vastasyntyneen vanhempien unikoulu

    Viime syksynä meille syntyi kolmas lapsi ja pian olin jälleen kerran unihaasteiden edessä. Kolmannen lapsen kanssa minulla oli jo kyllä todella hyvä käsitys vastasyntyneen vauvan unesta ja siitä, miten vauvan unta voi tukea lempein keinoin ja saada itsekin paremmin nukuttua. Alkuun vauvamme nukkuikin näiden keinojen avulla aivan loistavasti. Toki myös vauvojen temperamenteissä on eroja ja disclaimerina on todettava, jonkinlaista luontaista taipumusta hyviin yöuniin vauvalla varmasti oli jo omasta takaa. Tiedän, että voi olla vaikea uskoa, kun kerron, että vauvamme nukkui ensimmäiset kaksi kuukautta jopa 12 tuntia heräämättä. Useimmiten hän meni nukkumaan seitsemän aikaan illalla ja heräsi ensimmäisen kerran vasta viideltä aamulla, jonka jälkeen jatkoi uniaan vielä ainakin kahdeksaan. Joulukuussa sekä keskimmäinen…

  • Uncategorized

    Miten paljon raskaana pitää juoda?

    Raskausaikana nesteytyksentarve lisääntyy tavanomaisesta huomattavasti. Kun normaalisti suositellaan juomaan nestettä pari litraa päivässä, tulisi raskaana juoda peräti litra enemmän, eli kokonaiset kolme litraa päivässä. Luonnollisesti tähän määrään ei lueta esimerkiksi aamukahvia tai muita elimistöä kuivattavia juomia, vaan nesteitä tulisi nauttia erityisesti puhtaan, mielellään suodatetun veden muodossa ja erilaisina elektrolyyttijuomina. Esimerkiksi kuumana kesäpäivänä nestettä haihtuu paljon, mutta tavallinen vesi ei riitä korvaamaan menetettyjä nesteitä, sillä hikoilun mukana kehosta poistuu myös suoloja, joita tarvitaan nesteen imeytymiseen. Raskaana kannattaa nauttia elektrolyyttejä muutoinkin, kuin kuumana päivänä. Elektrolyyttijuoman voi helposti valmistaa itse vaikka vain lisäämällä hieman luomuhunajaa tai kookossokeria ja ripaus suolaa veteen. Makua ja c-vitamiinia juomaan saa lisäämällä luomusitruunaa. Tavalliset sitrushedelmät sisältävät reippaat määrät…

  • Synnyttäjän oikeudet
    Hypnosynnytys,  Synnytykseen valmistautuminen

    Tiesitkö, että sinulla on oikeus kieltäytyä synnytyksen käynnistyksestä?

    Synnyttäjä on juridisesti potilaan asemassa raskausaikana ja synnytyksessä, mikä tarkoittaa sitä, että potilaan itsemääräämisoikeus koskee myös synnyttäjää. Itsemääräämisoikeus yksinkertaistettuna tarkoittaa yksilön oikeutta määrätä itseensä liittyvistä asioista. Itsemääräämisoikeus ilmenee Suomen perustuslaista ja mm. Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, jota Suomi on sopimusvaltiona sitoutunut noudattamaan. Itsemääräämisoikeus on säädetty myös suoraan tavallisen lain tasolle potilaslakiin (785/1992),  ja se on sosiaali- ja terveydenhuollon johtava periaate, jota tulee noudattaa niin synnytyksissä kuin missä tahansa muussakin terveydenhuollossa. Synnyttäjällä on oikeus päättää omasta kehostaan ja siihen kohdistuvista toimenpiteistä aivan samalla tavoin, kuin missä tahansa muussa terveydenhuollon piirissä toteutettavassa hoidossa. Synnyttäjää ei voida pakottaa käynnistykseen, kuten ei mihinkään muuhunkaan lääketieteelliseen toimenpiteeseen raskausaikana tai synnytyksessä. Kaikkiin toimenpiteisiin tulee olla synnyttäjän lupa. Potilasta…

  • Saara Jämes synnytysvalmennus
    Uncategorized

    Vauvan uni ja luonnon valo

    Oletko sinä pistänyt merkille, vaikuttaako sää vauvasi aamuheräämisaikaan? Olen itse huomannut, että varsin hyvin pimentävistä pimennysverhoista huolimatta unta riittää usein pidempään sateisella ja pilvisellä säällä vuodenajasta riippumatta. Vaikka luxeja näin kesän kynnyksellä on huikeasti jo varhaisena aamuna säällä kuin säällä (verrattuna talveen), on valon määrällä valoisimpaankin aikaan aivan selvä yhteys aamu-uniin. Nostan hattua meille suomalaisille siitä, että kehomme jaksavat aina vain ahkerasti hakeutua synkkaan luonnon rytmin kanssa. Talvella ujokin auringonpilkahdus aamulla kertoo keholle, että on aika heräillä, kun taas kesäaikaan paljon suurempi valomäärä ei riitä pilvisenä päivänä herättämään meitä. Keho kun on tahdistanut itsensä vuodenajan valoon. Aivan vastasyntyneihin tämä ei toki päde, sillä heidän melatoniinintuotantonsa ei ole vielä käynnistynyt. Lisää…

  • Saara Jämes Hypnosynnytys-verkkokurssi
    Uncategorized

    Lasketun ajan myytti

    Lasketun ajan lähestyessä äiti täyttyy usein innostuksen- ja odotuksentäyteisillä tunteilla. Moni odottaa synnytyksen käynnistyvän ihan millä hetkellä hyvänsä siitä huolimatta, että laskettu aika on vain hyvin ylimalkainen arvio synnytyksen alkamisajankohdasta. Paremminkin kannattaisi puhua lasketusta kuukaudesta, jotta turhalta lasketun ajan stressiltä vältyttäisiin. Vain noin 5 % vauvoista syntyy todellisuudessa laskettuna päivänä. Suurin osa muista vauvoista jossain viikkojen 37 ja 42 välillä. Täysiaikainen vauva voi siis syntyä milloin vain tässä viiden viikon ikkunassa ja syntymäpäivää pidetään täysin normaalina. On siis oikeasti aika kieroa, että meille annetaan jokin tietty päivä, jonka odotamme väistämättä indikoivan vauvan syntymäajankohtaa. Vaikka laskettu aika on vain päivä muiden joukossa. Kun laskettu aika on ohi, monella innostus ja odotus…

  • Saara Jämes synnytysvalmennus
    Uncategorized

    Miten vapautua stressaavista ajatuksista raskausaikana?

    Kokemuksesta tiedän, että raskauden myötä elämäsi täyttyy läjästä uutta tietoa ja ohjeita, jota on todellakin saatavilla aivan joka puolella. Myös hyvää tarkoittavat kaverit ja läheiset mielellään jakavat sinulle ohjeita niin raskaudesta ja synnytyksestä, kuin vauvanhoidostakin. Kaikki tämä saatavilla oleva, usein ristiriitainen info, saa pään vähintäänkin pyörälle, jollei suorastaan sekaisin. Lisäksi mieli täyttyy helposti huolilla ja epäilyksillä. Ne saattavat olla raskauteen ja omaan kehoon liittyviä, talouteen liittyviä tai vauvan syntymän jälkeiseen pärjäämiseen liittyviä huolia. Sinulla saattaa lisäksi olla haasteita töissä ja jaksamisenkin kanssa voi olla niin ja näin. Raskaushormonit ja alkuraskauden mahdollinen väsymys ja pahoinvointi eivät myöskään auta asiaa. Kaikkein rauhallisin ja seesteisinkin äiti saattaa kokea paljon epävarmuuden, pelon ja ahdistuksen…