Viime syksynä meille syntyi kolmas lapsi ja pian olin jälleen kerran unihaasteiden edessä.
Kolmannen lapsen kanssa minulla oli jo kyllä todella hyvä käsitys vastasyntyneen vauvan unesta ja siitä, miten vauvan unta voi tukea lempein keinoin ja saada itsekin paremmin nukuttua. Alkuun vauvamme nukkuikin näiden keinojen avulla aivan loistavasti. Toki myös vauvojen temperamenteissä on eroja ja disclaimerina on todettava, jonkinlaista luontaista taipumusta hyviin yöuniin vauvalla varmasti oli jo omasta takaa.
Tiedän, että voi olla vaikea uskoa, kun kerron, että vauvamme nukkui ensimmäiset kaksi kuukautta jopa 12 tuntia heräämättä. Useimmiten hän meni nukkumaan seitsemän aikaan illalla ja heräsi ensimmäisen kerran vasta viideltä aamulla, jonka jälkeen jatkoi uniaan vielä ainakin kahdeksaan.
Joulukuussa sekä keskimmäinen lapsi että vauva olivat kuitenkin flunssassa samaan aikaan ja tämä johti siihen, että kummatkin herättivät toisiaan vuoron perään keskellä yötä. Koska aloin parin viikon jälkeen olla itse todella väsynyt, päädyin tarjoamaan ruokaa vauvalle jokaisella heräämisellä, jotta hän ei ääntelyllään herättäisi flunssaista keskimmäistä, joka taas usein jäi valvomaan pidemmäksi aikaa, jos heräsi.
Tästä alkoikin pidempään jatkunut kierre, joka johti yhä useampiin ja useampiin heräämisiin ja minun totaaliseen väsähdykseeni. Koska olin niin väsynyt, en jaksanut tehdä vauvan nukkumiselle mitään. Vauva oli myös vielä alle kuusikuinen, mikä tarkoitti sitä, että mitään varsinaisia unikouluja hänelle ei voinut pitää.
Ajattelen, että tällä kaikella uupumuksella oli tarkoituksensa, sillä se johti siihen, että hakeuduin kouluttautumaan uniohjaajaksi ja perustin vauvojen vanhempien uniohjaukseen erikoistuneen Nukkuu™:n.
Olen vastikään julkaissut Nukkuu™n ensimmäisen verkkokurssin, joka on nimeltään Vastasyntyneen vanhempien unikoulu. Se on suunniteltu tiiviiksi tietopaketiksi odottajille ja vastasyntyneen (alle kolmekuisen) vanhemmille.
Jokaisen vastasyntyneen vanhempien on hyödyllistä tietää kurssilla opetettavat perusasiat vastasyntyneiden unesta, joita harvemmin käydään läpi esimerkiksi neuvolassa. Usein myös synnytykseen valmistautuessa unohtuu, että elämä jatkuu myös vauvan syntymän jälkeen, ja myös tuohon aikaan on hyvä valmistautua. Useat vanhemmat ovatkin aivan hukassa vauvan unen kanssa tämän synnyttyä ja hyvin helposti ohjaavat vauvan omalla toiminnallaan heräilemään pitkin yötä.
Tämän kurssin hyvin yksinkertaisilla ohjeilla, pystyt tukemaan vastasyntyneesi unta ja ehkäisemään mahdolliset myöhemmät uniongelmat ja nukkumaan itse paremmin alusta lähtien.
Lue kurssista lisää täältä ja nähdään kurssilla!
Rakkaudella,
Saara
Vastaa