Synnyttäjän oikeudet

Tiesitkö, että sinulla on oikeus kieltäytyä synnytyksen käynnistyksestä?

Synnyttäjä on juridisesti potilaan asemassa raskausaikana ja synnytyksessä, mikä tarkoittaa sitä, että potilaan itsemääräämisoikeus koskee myös synnyttäjää.

Itsemääräämisoikeus yksinkertaistettuna tarkoittaa yksilön oikeutta määrätä itseensä liittyvistä asioista. Itsemääräämisoikeus ilmenee Suomen perustuslaista ja mm. Euroopan ihmisoikeussopimuksesta, jota Suomi on sopimusvaltiona sitoutunut noudattamaan. Itsemääräämisoikeus on säädetty myös suoraan tavallisen lain tasolle potilaslakiin (785/1992),  ja se on sosiaali- ja terveydenhuollon johtava periaate, jota tulee noudattaa niin synnytyksissä kuin missä tahansa muussakin terveydenhuollossa.

Synnyttäjällä on oikeus päättää omasta kehostaan ja siihen kohdistuvista toimenpiteistä aivan samalla tavoin, kuin missä tahansa muussa terveydenhuollon piirissä toteutettavassa hoidossa. Synnyttäjää ei voida pakottaa käynnistykseen, kuten ei mihinkään muuhunkaan lääketieteelliseen toimenpiteeseen raskausaikana tai synnytyksessä. Kaikkiin toimenpiteisiin tulee olla synnyttäjän lupa.

Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan, mikä luonnollisesti tarkoittaa sitä, että häntä tulee informoida hoitovaihtoehdoista ja keskustella niistä hänen kanssaan asiallisesti.

Synnyttäjälle tulee siis lain mukaan antaa riittävästi tietoa käynnistyksestä päätöksenteon tueksi (informed consent). Mikäli synnyttäjä päättää suostua käynnistykseen, tulee käynnistyksen aikana synnyttäjää niin ikään informoida riittävästi, jotta hän voi tarpeen vaatiessa tehdä itseään ja hoitoaan koskevia päätöksiä.

Synnyttäjän kanssa tulee keskustella esim. vaihtoehtoisista käynnistystavoista ja käynnistyksenkin aikana jokaiseen toimenpiteeseen pitää olla synnyttäjän lupa. Huomattavaa on, että itsemääräämisoikeutta ei voi ohittaa vetoamalla sikiön/lapsen oikeuksiin, sillä sikiön oikeussubjektius ja siten oikeudet alkavat vasta syntymästä.

Vaikka luvan käynnistykseen olisi päättänyt antaa, on käynnistys myös aina peruutettavissa milloin vain – vaikka kesken käynnistyksen.

Synnytysvalmennuksessani opit tekniikoita, joiden avulla voit saada positiivisen synnytyskokemuksen ja vaikuttaa oman synnytyksesi kulkuun. Lue lisää verkkokurssista täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *