baby face wile sleeping

Miten hypnoosi liittyy synnytykseen?

Aika ajoin minulta kysytään, mitä hypnoosilla ja synnyttämisellä on yhteistä ja miten hypnoosi liittyy synnytykseen.

Vastaus on yllättävän yksinkertainen. Hypnoositila voidaan määritellä syvärentoutumisen tilaksi. Kyky vaipua hypnoositilaan on jokaisella ihmisellä ja itseasiassa jokainen meistä on hypnoositilassa useita kertoja päivässä. Esimerkiksi juuri ennen nukahtamista ja ennen heräämistä. Myös synnytyksessä tuo tila syntyy otollisissa olosuhteissa itsestään synnytyksen edetessä.

Saara Jämes synnytysvalmennus

Kun antaudumme synnytykselle ja sen rytmille, syntyy hypnoositila, jota synnyttämisen yhteydessä usein kutsutaan synnytyskuplaksi tai synnytysregressioksi. Synnytyskuplassa synnyttäjä on rentoutuneessa ja hyvin keskittyneessä tilassa, jossa tietoinen mieli väistyy taka-alalle ja mieli hiljenee keskittymään käsillä olevaan hetkeen.

Tuossa tilassa synnyttäjä saattaa esim. osittain kadottaa ajantajunsa, jolloin synnytys saattaa tuntua lyhyemmältä, kuin mitä se todellisuudessa on. Rentoutumisen tila myös edistää synnytystä edistävien ja kivun kokemusta vähentävien mielihyvähormonien erittymistä kehossa ja samalla vähentää synnytystyötä haittaavia stressihormoneja.

Synnytykseen liittyy kuitenkin suurimmalla osalla erilaisia pelkoja, jotka haittaavat synnytyskuplan syntymistä. Pelot voivat liittyä niin aikaisempiin synnytyksiin, elämän aikana saatuun, synnytystä koskevaan virheelliseen ohjelmointiin (suurin osa meistä oppii synnytyksistä ensimmäiseksi elokuvista ja muiden tarinoista, jotka useimmiten ruokkivat pelkoja), kuin jopa omaan syntymään.

Saara Jämes synnytysvalmennus

Synnytyskuplaan vajoamista saattavat häiritä myös ympäristöstä tulevat ärsykkeet, kuten valot, äänet ja erilaiset synnyttäjälle synnytyksen aikana tehtävät tutkimukset ja toimenpiteet (näistä sinulla on muuten oikeus aina kieltäytyä ja sinua tulee lain mukaan informoida toimenpiteiden hyödyistä ja haitoista ennen päätöksentekoa, sillä potilaan itsemääräämisoikeus koskee myös synnyttämistä).

Synnytyskupla olisi kuitenkin luontainen tilamme synnyttää ja ilman ulkopuolista ohjelmointia ja synnytyspelkoa suurin osa synnyttäjistä tuohon kuplaan vajoaisi vaivattomasti ja automaattisesti. Koska olemme kuitenkin saaneet niin paljon negatiivista ohjelmointia elämämme aikana, on aivoihimme muovautunut malli synnytyspelosta. Pelko voi olla tiedostettua tai tiedostamatonta.

Taito vajota synnytyskuplaan, voidaan kuitenkin opetella uudelleen raskausaikana huolellisella valmistautumisella. Hypnosynnytyksessä idea on, että ensin synnytystä koskevat, elämän aikana muodostuneet epäotolliset mallit korjataan ja sen jälkeen luodaan pohja uudenlaiselle tavalle suhtautua synnytykseen. Tämän jälkeen synnyttäjä ja tämän kumppani oppivat itsehypnoosin taidon, jonka avulla pystyy vaipumaan synnytyskuplaan, eli syvärentoutumisen tilaan synnytyksen aikana. Synnytyskupla on saavutettavissa myös häiriötilanteissa, vaikka ajatuksena onkin, että synnyttäjää mahdollisimman vähän jouduttaisiin häiritsemään synnytyksen aikana. Joskus häiriöt ovat kuitenkin väistämättömiä.

Saara Jämes synnytysvalmennus

Hypnoosi on siis täysin luontaista synnytyksessä ja optimaalisissa mielen ja ympäristön olosuhteissa tuo tila syntyy kuin itsestään. Usein tilanne on kuitenkin se, että taitoja tulee harjoitella raskauden aikana, jotta kupla voidaan saavuttaa synnytyksessä.

Hypnosynnytysmetodi sopii siis lähes kaikille (poislukien muutamat erityistilanteet, kuten psykoosista tai epilepsiasta kärsivät synnyttäjät), koska siinä palautetaan synnytykseen sen normaalitila. Kyse ei ole siis minkään “ihmetemppujen” tekemisestä, vaan siitä, että metodin avulla opit pois aikaisemmasta synnytystä koskevasta negatiivisesta ohjelmoinnista. Jokaisessa meissä on kyky synnyttää ja luonto on suunnitellut meidät juuri oikein voidaksemme saada hyvän synnytyskokemuksen. Luottamuksen lisääminen omaan kehoon ja sen synnyttävään voimaan vaatii jonkin verran työtä, mutta kun luottamus palautetaan ja pelko synnytystä kohtaan väistyy, on synnytyksellä mahdollisuus edetä mutkattomasti alusta loppuun.

Opit verkkokurssilla kaikki hypnosynnytystekniikat synnytysrentoutumiseen ja oman optimaalisen synnytystilasi palauttamiseen. Rentoutukset palvelevat jo raskausaikana rentouttaen kehoasi ja mieltäsi, jolloin saat mielenrauhaa jo raskausaikanakin. Niinpä tekniikat kannattaa ottaa haltuun jo mahdollisimman aikaisessa raskauden vaiheessa.

Lisäksi tekniikat auttavat myös synnytyksen jälkeen rentoutumaan ja vaikkapa saavuttamaan unen paremmin vauvan heräteltyä sinua yöllä. Nämä opit kulkevat mukanasi loppuelämän ajan ja pystyt hyödyntämään niitä missä tahansa stressaavissa tilanteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *