Vanhemmuus on täynnä neuvoja – osaa kysytään, osa tulee pyytämättä. Yksi puhutuimmista aiheista on vauvan uni, etenkin kun tulee aivan pienten vauvojen vanhempiin. Jokaisella tuntuu olevan mielipide siitä, kuinka vauvan tulisi nukkua. Ei siis ole ihme, jos tunnet epävarmuutta ja painetta.
Mutta mikä on totuus? Täytyykö kaikkien vauvojen nukkua kokonaisia öitä puolen vuoden iässä? Pitääkö unikouluttaa, jos haluaa lapsen nukkuvan paremmin? Onko yöheräily aina ongelma?
Tässä kirjoituksessa kumoan muutamia yleisimpiä vauvan uneen liittyviä myyttejä ja jaan vinkkejä, joiden avulla voit rauhallisin mielin parantaa perheesi unta.
Myytti 1: “Vauvan pitäisi nukkua koko yö puolen vuoden ikään mennessä”
Tämä on yleinen väärinkäsitys. Todellisuudessa suurin osa vauvoista herää öisin vielä ensimmäisen vuoden ajan, ja se on täysin normaalia. Tutkimusten mukaan vain noin 20 % vauvoista nukkuu koko yön heräämättä kuuden kuukauden iässä. Lisäksi keskusteluissa ei koskaan avata sitä, mitä tarkoitetaan “läpi yön nukkumisella”. Sillä tarkoitetaan yleisesti yli viiden tunnin yhtäjaksoista aikaa heräämättä.
Mitä voit tehdä:
- Jos yöheräily ei häiritse perheen jaksamista, ei ole syytä huoleen.
- Jos yöheräily vie voimiasi, jo pienet muutokset unirytmissä voivat auttaa.
Myytti 2: “Itsenäinen nukahtaminen on välttämätöntä hyvälle unelle”
Monille sanotaan, että vauvan täytyy oppia nukahtamaan itsenäisesti. Tämä ei ole koko totuus. Itsenäinen nukahtaminen ei aina tarkoita vähäisempiä yöheräilyjä.
Mitä voit tehdä:
- Rakenna selkeä, johdonmukainen unirutiini, joka toistuu samana päivästä toiseen, jolloin luot assosiaation unen ja rutiinin välille.
- Tue vauvan nukahtamista lempeästi kohti itsenäisempää unta.
- Jos tilanne on kriisiytynyt ja olet yliväsynyt, voi olla tarpeen käyttää lempeitä (mutta tehokkaita!) “unikoulutekniikoita”.
Myytti 3: “Rinnalle nukuttaminen on huono tapa”
Moni uskoo, että rinnalle nukahtaminen olisi “huono tapa”. Todellisuudessa se on täysin normaali ja luonnollinen tapa auttaa vauvaa uneen.
Mitä voit tehdä:
- Jatka rinnalle nukuttamista, jos se toimii perheellesi.
- Jos rinnalle nukuttaminen kuormittaa, kokeile vähitellen muita nukahtamistapoja. Ei tarvitse lopettaa kuin seinään. Voit valita vaikka yhden (yleensä helpoimman) nukutuksen päivän aikana, jolloin nukutat muuten, kuin rinnalle.
Myytti 4: “Unikoulu on ainoa ratkaisu parempiin uniin”
Usein unikoulun kohdalla puhutaan ns. huudatusunikouluista, joissa vauva jätetään yksin itkemään. Tämä on harvemmin pitkällä tähtäimellä toimiva ratkaisu, eikä sellaisen pitäminen tunnu yleensä vanhemmastakaan hyvältä. Niinpä tällainen unikoulu jää usein kesken tai sen toteutus vajavaiseksi, koska vanhempi ei vain pysty kuuntelemaan lapsen sydäntä särkevää itkua.
Siinä missä tällainen unikoulu saattaa toimia toki joillekin, se ei todellakaan ole ainoa vaihtoehto unikoulun pitämiseen. Lempeitä unikoulutekniikoita on monia, eikä itkua tarvitse välttämättä sietää. Osa tekniikoista on jopa niin lempeitä, ettei vauva huomaa ollenkaan olevansa “unikoulussa“.
Jokainen vauva on yksilö
Vauvan uneen liittyvät ohjeet ovat täynnä ristiriitaisia neuvoja, jotka saattavat aiheuttaa turhaa stressiä. On tärkeää muistaa, että jokainen vauva on erilainen, eikä yhtä oikeaa tapaa hoitaa unihaasteita ole olemassa.
Jos kaipaat lisää tietoa ja lempeitä, stressittömiä vinkkejä parempiin uniin, tutustu Lempeä Unikoulu 4–18 kk -verkkokurssiini, jossa tarjoan konkreettisia keinoja perheesi unien parantamiseksi.
👉 Lue lisää ja aloita matka kohti parempia öitä jo tänään! ❤️
Vastaa