Saara Jämes synnytysvalmennus

Tunnetko vauvan unieleet?

posted in: Vauva, Vauvan uni 0

Lähes jokainen tuore vanhempi kamppailee jossain vaiheessa vauvan nukuttamisen ja unen kanssa. Harmillisesti vauvan uniasioista ei juurikaan puhuta neuvoloissa, vaikka aihepiiri on äärimmäisen tärkeä koko vauvaperheen hyvinvoinnin kannalta.

Olen itsekin päässyt perehtymään aihepiiriin ja löysin mielestäni kullanarvoisen tiedon, jonka haluan jakaa teidän lukijoiden kanssa. Todennäköisesti ette tätä vinkkiä saa ainakaan neuvolasta.

Mitä tahansa lähdemateriaalia vauvan unesta lukiessa törmää ajatukseen siitä, että vauva pitäisi nukuttaa hyvissä ajoin ennen kuin tämä on saavuttanut yliväsymyksen tilan. Kaikki pikkulapsien vanhemmat ovat joutuneet todistamaan tilannetta, jossa vauva huutaa täyttä kurkkua, on selvästi väsyneistä väsynein, eikä siltikään käy unille – ehkäpä seuraavaan puoleentoista tuntiin.

Mistä vauvan väsymyksen sitten tunnistaa? Haukottelu ja silmien hierominen ovat varmoja merkkejä väsymyksestä, mutta siinä vaiheessa kun vauva alkaa tätä tehdä, pitäisi olla todella kärppänä laittamaan vauva heti sänkyyn tahi vaunuihin nukkumaan. Jos alat pyykkäämään, siivoamaan aterian jälkiä tai muuta yhtä houkuttelevaa, huomaat seuraavaksi kamppailevasi yliväsyneen ja ylivirittyneen vauvan kanssa.

Nyt seuraa se kullanarvoinen tieto: Kun vauva alkaa haroa korviaan, on se ensimmäinen merkki väsymyksestä.

Erikoista, eikö? Tietenkin tässä täytyy olla melko tarkkaavainen. Jos aika kuluu puhelinta räplätessä, menee tämä hienovarainen uniele helposti vanhemmalta ohi.

Seuraavan kerran kun vaikkapa syötät ilta-ateriaa vauvalle, niin tarkkailepa, alkaako vauva haroa korvaansa. Jos hän näin tekee, yrittää hän hienovaraisesti viestiä sinulle, että ateria-aika on hänen mielestään ohi ja olisi aika siirtyä iltapesulle. Saatat yllättyä kun iltatoimet ja nukkumaanmeno tämän jälkeen sujuukin itkuitta ja rauhallisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *