Muuta sisäistä puhetta synnytystä varten – harjoitus rentoutuneempaan mielentilaan

Synnytykseen valmistautuminen on ennen kaikkea mielen tason harjoittelua. Yksi tärkeimmistä asioista, mitä voit tehdä raskausaikana, on tiedostaa, millaista sisäistä dialogia käyt synnytyksestä. Jos sisäinen äänesi toistaa sinulle uhkakuvia tai epäilyksiä, niin synnytykseen liittyvä pelko tai ahdistus todennäköisesti kasvaa. Toisaalta, kun opit tunnistamaan ja muuttamaan sisäistä dialogiasi, voit huomata, kuinka paljon se vapauttaa tilaa luottamukselle, rentoudelle ja rauhalliselle synnytyskokemukselle.

Tässä blogipostauksessa opetan sinulle NLP-pohjaiseen harjoituksen, jonka tarkoituksena on tunnistaa synnytykseen liittyvä sisäinen puhe ja muokata se lempeämpään, hyvää synnytyskokemusta tukevaan muotoon.

Miksi sisäinen puhe on tärkeää synnytyksessä?

Synnytys on täynnä voimakkaita tunteita ja kehollisia tuntemuksia, joiden keskellä kuitenkin pitäisi osata rentoutua. Voi kuulostaa ristiriitaiselta äkkiseltään.

Jos sisäinen äänesi on kriittinen tai pelkoja ruokkiva jo raskausaikana, se todennäköisesti aktivo kehon stressireaktion synnytyksessä – jolloin rentoutuminen on entistä vaikeampaa. Raskauden aikana ja synnytyksessä rauhallinen mielentila on hyvin arvokas, sillä se auttaa kehoa toimimaan mahdollisimman luonnollisesti ja tukee synnytyksen sujuvaa etenemistä.

Tärkeää on ymmärtää, että sisäinen puhe on useimmiten opittu tapa: se saattaa koostua aiemmin kuulemiesi kauhukertomusten, omien uskomustesi ja yhteiskunnallisten käsitysten sekamelskasta. Kun tiedostat tämän, olet jo ensimmäisen askeleen lähempänä sen muuttamista.

1. Huomaa nykyinen sisäinen dialogi

Ennen kuin voit muuttaa sisäistä puhettasi, sinun täytyy tietää, mitä siellä mielessäsi oikeastaan sanot. Kokeile tätä:

  1. Istu rauhassa ja sulje silmäsi. Ajattele tietoisesti synnytystä. Mitä ajatuksia nousee?
  2. Kirjoita paperille tai puhelimen muistiin kaikki, mitä mieleen tulee. Erityisen hyödyllistä on tunnistaa mahdolliset negatiiviset tai pelkoa aiheuttavat lauseet, kuten “En kestä kipua” tai “Mitä jos jokin menee pahasti pieleen?”

Älä sensuroi mitään. Tämän vaiheen tavoite on vain tunnistaa, millaisella sävyllä puhut itsellesi synnytyksestä.

2. Erota “ankara ääni” itsestäsi

Kun olet tunnistanut ajatuksesi, on aika ottaa niihin etäisyyttä. Kuvittele, että tämä sisäinen ääni liikkuu pois pään sisältä jonnekin kauemmas – vaikkapa “peukalosi päähän istumaan” tai pienen matkan päähän sinusta. Anna mielesi visualisoida, että ääni ei ole enää sisälläsi, vaan voit ikään kuin kuunnella sitä ulkopuolelta.

  • Muuta äänen sävyä: Jos huomaat, että äänesi on ankara tai kriittinen, leikittele äänensävyllä mielessäsi. Voit tehdä siitä pehmeän, matalan, humoristisen tai vaikka rauhallisesti laulavan. Kuuntele, miten se vaikuttaa tunteisiisi ja suhtautumiseesi niihin lauseisiin.

3. Luottamus rakennetaan uudella sisäisellä puheella

Seuraavaksi käännä kielteiset tai pelon täyteiset lauseet myönteisemmiksi ja rauhoittavammiksi. Kirjoita jokaisen kielteisen ajatuksen viereen uusi, tukeva lause. Esimerkiksi:

  • “En kestä kipua”“Voin hallita synnytystuntemuksia hengityksen ja rentoutumisen avulla.”
  • “Synnytys pelottaa minua”“En kiellä pelkoani, mutta voin myös oppia keinoja käsitellä sitä ja jopa päästä siitä kokonaan eroon.”
  • “Mitä jos jokin menee pieleen?”“Saan apua ja minulla on tukihenkilöt, joiden kanssa voin kohdata myös yllättäviä tilanteita synnytyksessä.”

Tässä ei ole tarkoitus valehdella itselle, vaan korvata lannistavat lauseet lempeällä, totuudenmukaisella ja rohkaisevalla sisäisellä puheella.

4. Harjoittele tilanteissa, joissa sisäinen kritiikki korostuu

Valmistaudu erilaisiin tilanteisiin, joissa sisäinen kriitikkosi nousee helposti esiin. Esimerkiksi:

  • Neuvolakäynnit: Jos koet epävarmuutta tai ahdistusta neuvolassa, mieti etukäteen, millaista sisäistä puhetta haluat käyttää.
  • Babyshower tai mother’s blessing: Niin ihania, kuin nämä juhlat ovatkin, saattaa niihin silti asiaan täysin kuulumattomalla tavalla livahtaa ikävää puhetta synnytyksestä jonkun osallistujan kertomana. Muista tällöin palauttaa mieleen uusi sisäinen puheesi: kaikki eivät ole yhtä valmistautuneita tai tiedostavia omista puheistaan kuin sinä. Voit ystävällisesti mutta päättäväisesti ohjata keskustelun toiseen suuntaan tai kääntää huomion positiivisiin näkökulmiin.
  • Synnytyssalitilanne: On hyvä treenata uusia ajatusmalleja jo raskausaikana, jotta ne tulevat selkärangasta sitten, kun h-hetki koittaa.

5. Havainnoi muutosta ja jatka

Kuten monessa asiassa, myös sisäisen puheen muuttamisessa toisto on ystäväsi. Mitä useammin korvaat ikävät lauseet positiivisilla, sitä helpommin mieli ohjautuu niihin vaikeallakin hetkellä. Koeta kiinnittää huomiota omaan oloosi harjoittelun jälkeen: tunnetko itsesi rauhallisemmaksi, ehkä itsevarmemmaksi?

Yhteenveto

Synnytys on fyysisesti intensiivinen ja tunteita herättävä kokemus. Jos sisäinen äänesi on jatkuvasti negatiivinen ja pelokas, stressitasosi kasvaa, mikä vaikeuttaa rentoutumista ja kehon luonnollista synnytysprosessia. Tämä NLP-pohjainen (neurolingvistinen ohjelmointi) sisäisen puheen muokkaus tarjoaa yksinkertaisen tavan opetella puhumaan itselleen kannustavasti – tavalla, joka vahvistaa rauhallisuutta ja luottamusta synnytykseen.

Muista: Kyse ei ole siitä, että kieltäisit kaikki kielteiset tunteet, vaan siitä, että opit käsittelemään niitä lempeämmin. Harjoittele säännöllisesti, ja huomaat, kuinka sisäinen äänesi alkaa toimia voimavarana sen sijaan, että se veisi voimia.

Luota itseesi ja kehoosi – sinussa on jo kaikki tarvittava valmistautuaksesi hyvään synnytyskokemukseen.


Haluatko lisää vinkkejä ja konkreettisia askeleita positiiviseen synnytyskokemukseen? Lataa TÄYSIN ILMAINEN SYNNYTYSVALMENNUS työkirjani Viisi askelta hyvään synnytyskokemukseen – Ilman synnytystä sabotoivaa synnytyspelkoa ja ota seuraava askel kohti rauhallisempaa odotusaikaa ja voimauttavaa synnytystä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *