Synnytys on usein yksi elämän mullistavimmista hetkistä, mutta joskus siihen voi liittyä kokemuksia, jotka jättävät syvän arven niin mieleen kuin kehoonkin. Synnytystrauma ei ole harvinainen ilmiö, mutta siitä puhutaan usein aivan liian vähän. Ymmärrys tämän ilmiön taustalla olevista syistä ja keinoista kohdata se voi auttaa monia naisia löytämään polun kohti paranemista ja uudenlaista luottamusta synnytykseen.
Mitä on synnytystrauma?
Synnytystraumalla tarkoitetaan kokemusta, joka synnytyksen aikana tai sen jälkeen tuntuu niin ylivoimaiselta, että se vaikuttaa kielteisesti psyykkiseen hyvinvointiin. Trauman taustalla ei aina ole itse synnytysprosessi tai fyysiset komplikaatiot – joskus syynä voi olla tunne, ettei ole tullut kuulluksi, arvostetuksi tai huomioiduksi synnytyksen aikana.
Synnytystrauma voi ilmetä monin eri tavoin: voimakkaina tunteina, kuten suruna, syyllisyytenä tai vihana, tai fyysisinä reaktioina, kuten unettomuutena tai kehon jännitystilana. Joillakin trauma voi johtaa jopa synnytyksen jälkeiseen masennukseen tai PTSD-oireisiin (posttraumaattinen stressihäiriö).
Miksi synnytystrauma aiheutuu?
Synnytystrauman taustalla voi olla monenlaisia syitä. Joitakin yleisimpiä tekijöitä ovat:
- Kivulias tai pitkittynyt synnytys: Synnytys, joka etenee hitaasti tai vaatii useita toimenpiteitä, voi olla psyykkisesti raskas, mutta se ei automaattisesti tarkoita traumaattista kokemusta. Moni synnyttäjä kokee haastavankin synnytyksen voimaannuttavana, jos hänellä on ollut riittävä tuki, hän on saanut tehdä päätöksiä ja häntä on kohdeltu arvostavasti.
Keskeistä ei siis ole synnytyksen kesto tai kipu sinänsä, vaan se, miten synnyttäjä kokee tilanteen hallinnan. Jos synnytyksen pitkittyminen tai kivuliaisuus yhdistyy turvattomuuden tunteeseen, epävarmuuteen tai siihen, ettei synnyttäjä koe tulevansa kuulluksi, kokemuksesta voi muodostua traumaattinen. Sen sijaan, jos synnyttäjällä on tukena empaattinen kätilö, kumppani tai doula, joka auttaa häntä hallitsemaan kipua ja tuntemaan olonsa turvalliseksi, pitkäkin synnytys voi olla hyvä kokemus.
Hyvällä valmistautumisella voi myös itse vaikuttaa siihen, miten synnytyksen erilaiset käänteet ottaa vastaan. Kun tietää etukäteen synnytyksen kulusta, kivunlievitysvaihtoehdoista ja keinoista pysyä rauhallisena haastavissa tilanteissa, omat voimavarat riittävät paremmin käsittelemään odottamattomia tilanteita. Valmistautuminen ei tarkoita sitä, että synnytys menisi aina täysin suunnitelmien mukaan, mutta se antaa synnyttäjälle työkaluja toimia rauhallisesti ja säilyttää tunteen siitä, että hänellä on vaikutusvaltaa omaan kokemukseensa. - Epiduraali tai muut toimenpiteet: Usein tieto vaihtoehdoista, puuttumisille ja toimenpiteiden riskeistä puuttuu synnyttäjältä. Ilman asianmukaista kommunikointia tämä voi synnyttää tunteen kontrollin menettämisestä.
Epiduraali itsessään ei tee synnytyskokemuksesta hyvää tai huonoa – olennaista on se, että synnyttäjä on saanut tehdä informoidun päätöksen ja tuntee tulevansa kuulluksi. Jos puudutusta tarjotaan kiireessä ilman selkeää keskustelua, synnyttäjä voi jälkeenpäin kokea, ettei päätös ollut täysin hänen omansa. Toisaalta, jos synnyttäjä kokee puudutuksen tärkeäksi avuksi ja sen antamiseen liittyy selkeästi kerrottu informaatio sekä kunnioitus synnyttäjän toiveita kohtaan, se voi tukea hyvää synnytyskokemusta.
Myös muut toimenpiteet, kuten kalvojen puhkaisu, oksitosiinilla tehostettu synnytys tai imukuppisynnytys, voivat vaikuttaa synnytyskokemukseen negatiivisesti riippuen siitä, kuinka niistä kommunikoidaan, kerrotaanko vaihtoehdoista ja toimenpiteiden riskeistä (sillä nämä jäävät usein kertomatta) ja miten synnyttäjän itsemääräämisoikeutta kunnioitetaan. Kun synnyttäjä on informoitu ja hänellä on mahdollisuus osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon täysivaltaisena toimijana, kokemus voi olla hallittu ja turvallinen, vaikka synnytys ei etenisikään täysin suunnitelmien mukaan.
Valmistautuminen auttaa tässäkin: kun synnyttäjä tuntee etukäteen mahdollisia synnytyksen kulkuun vaikuttavia päätöksiä ja niiden seurauksia, hän pystyy tekemään tietoisia valintoja ja kokee todennäköisemmin, että hänellä on vaikutusvaltaa omaan synnytykseensä. - Itsemääräämisoikeuden puute: Kun synnyttäjän tahto sivuutetaan tai hän ei saa riittävää tietoa synnytyksen kulusta, tunne oman kehon hallinnasta voi kadota. (Lue lisää potilaan itsemääräämisoikeudesta synnytyksessä: Potilaan itsemääräämisoikeus synnytyksessä.)
Kun synnyttäjän tahto sivuutetaan tai hän ei saa riittävää tietoa synnytyksen kulusta, tunne oman kehon hallinnasta voi kadota. Tämä voi ilmetä esimerkiksi niin, että päätöksiä tehdään synnyttäjän puolesta ilman, että hänelle selitetään vaihtoehtoja tai annetaan aikaa reagoida.
Jos synnyttäjä kokee, ettei hänen tuntemuksiaan ja toiveitaan oteta huomioon, se jättää jälkeensä turvattomuuden tunteen – riippumatta siitä, miten synnytys lääketieteellisesti eteni. Siksi on tärkeää, että synnyttäjä saa jo etukäteen tietoa oikeuksistaan ja keinoista, joilla hän voi pitää kiinni omista toiveistaan synnytyksen aikana. Hyvä valmistautuminen auttaa tuntemaan olon varmemmaksi ja tuomaan esiin omat tarpeensa myös yllättävissä tilanteissa. - Hätätilanteet: Vaikka hätätilanteet synnytyksessä ovatkin paljon harvinaisempia, kuin mitä voisi kuvitella sen perusteella, mitä elokuvissa ja mediassa meille kerrotaan, ansaitsevat myös hätätilanteet tässä kirjoituksessa oman paikkansa.
Tilanteet, joissa synnyttäjä tai vauva tarvitsee välitöntä hoitoa, ovat aina psyykkisesti kuormittavia – jälleen synnyttäjän kohtaaminen ja informointi tilanteessa on ratkaisevassa asemassa sen kanssa, miten synnyttäjä pystyy käsittelemään asiaa jälkikäteen.
Jos tilanne muuttuu nopeasti ja päätöksiä on tehtävä kiireessä, synnyttäjä voi kokea jäävänsä sivustakatsojaksi oman kehonsa ja synnytyksensä suhteen. Kuitenkin harvemmin kiireellisessäkään tilanteessa on niin kova kiire, etteikö synnyttäjää ehtisi kohdata ja hänelle kertoa selkeästi siitä, mitä on tapahtumassa. Epätietoisuus ja äkilliset toimenpiteet jättävät mieleen usein ahdistusta tai pelkoa, jotka vaikuttavat kokemuksen käsittelyyn myöhemmin.
Vaikka hätätilanteita ei voi ennustaa, niihin voi valmistautua. Kun synnyttäjä tietää mahdollisista riskitilanteista ja toimintavaihtoehdoista niiden sattuessa etukäteen, äkilliset muutokset eivät välttämättä tunnu yhtä musertavilta. Myös tukihenkilön rooli on merkittävä – synnyttäjän ei tarvitse yksin kantaa huolta siitä, että hänen äänensä kuuluu myös kriittisissä hetkissä. - Empatian puute hoitohenkilökunnalta: Synnytyskokemuksen laatuun vaikuttaa ratkaisevasti, miten synnyttäjän tunteet ja tarpeet huomioidaan. Synnytys on erityisen herkkä tapahtuma, jonka aikana synnyttävä äiti on täysin auki myös henkisesti. Välinpitämättömyys tai tyly kohtelu ja kiire sairaalassa voivat syventää traumakokemusta tai olla yksinään sen syynä.
Synnytyksenaikainen henkinen ja emotionaalinen tuki on äärimmäisen tärkeää sujuvan synnytyksen kannalta. Kun synnyttäjä kokee, että hänen tarpeensa otetaan vakavasti, hän pystyy paremmin luottamaan itseensä ja synnytysprosessiin. Tunteiden huomioiminen voi lievittää pelkoa, ahdistusta ja epävarmuutta, jotka voivat muuten estää synnyttäjää rentoutumasta ja pääsemästä yhteyteen kehoonsa.
On tärkeää, että synnyttäjän ympärillä on myötätuntoinen ja kuunteleva tiimi, joka tukee häntä valinnoissaan ja antaa tilaa hänen kokemukselleen. Vain näin voidaan edistää positiivista ja voimauttavaa synnytyskokemusta.
Synnytystrauman vaikutukset seuraavaan raskauteen
Jos olet kokenut synnytystrauman, ajatus uudesta raskaudesta ja synnytyksestä voi olla pelottava – jopa sietämätön. Moni pelkää, että sama kokemus toistuu, ja tämä voi olla jopa uuden raskauden esteenä. ja epäluottamusta niin omaan kehoon kuin hoitohenkilökuntaan.
On kuitenkin mahdollista työstää edellisiä kokemuksia ja löytää uusia keinoja synnytykseen valmistautumiseen. Hypnosynnytysmenetelmä on yksi tehokas tapa työstää pelkoja ja traumoja sekä rakentaa uudelleen luottamus kehoon ja mielen voimaan.
Hypnosynnytysmenetelmän voima
Hypnosynnytys on menetelmä, jonka avulla voi työstää aikaisempia traumakokemuksia ja palauttaa luottamus synnyttämistä ja oman kehon kykyjä kohtaan. Menetelmä perustuu synnyttämistä koskevien pelkojen käsittelemiseen siihen suunniteltujen erityisten harjoitusten avulla, sekä synnytystä edistävän ja helpottavan rentoutumisen, tietoisen hengityksen ja mielenhallinnan opettelemiseen. Sen tavoitteena on auttaa synnyttäjää vapautumaan synnytystä koskevista peloista – johtuivat ne sitten aiemmista omista kokemuksista, tai vaikkapa läpi elämän kuulluista negatiivisista synnytyskertomuksista – ja pysymään rauhallisena ja kontrollin tunteessa synnytyksen aikana. Menetelmään kuuluvat myös affirmaatiot ja visualisointi, joiden avulla synnyttäjä rakentaa positiivisia mielikuvia synnytyksestä.
Miten hypnosynnytys voi auttaa synnytystrauman ennaltaehkäisyssä?
Hypnosynnytys -menetelmän oppien hyödyntäminen synnytyksessä on kannattavaa aivan kaikille – oli aiempaa synnytystraumaa, tai ei. Hypnosynnytys -menetelmän avulla moni on myös voinut välttää synnytystrauman.
Hypnosynnytysmenetelmän oppien avulla synnytykseen voi nimittäin valmistautua niin, että sekä keho että mieli ovat mahdollisimman hyvin suojassa traumoilta ja stressiltä. Hypnosynnytyksen voima onkin resilienssisi, eli sopeutumiskykysi lisääntymisessä. Hypnosynnytys -menetelmän avulla synnytykseen valmistautumalla voit varmistua siitä, että sinulla on parhaat mahdollisuudet saada jopa positiiviinen synnytyskokemus yllättävissä ja haastavissakin tilanteissa.
Esim. Hypnosynnytys -verkkokurssini käynyt Lotta oli valmistautunut lääkkeettömään alatiesynnytykseen, mutta lopulta synnytys olikin kiireellinen sektio. Tästä huolimatta Lotta koki, että sai Hypnosynnytys -menetelmän oppien ansiosta parhaan mahdollisen ja voimauttavan synnytyskokemuksen.
Hypnosynnytys perustuu vahvasti ajatukseen, että synnytys on luonnollinen tapahtuma, jossa äidin ja vauvan keho tekevät yhteistyötä. Tässä menetelmässä keskitytään kolmeen tärkeään osa-alueeseen: valmistautumiseen, hallintaan ja tukijärjestelmään.
1. Tietoinen valmistautuminen
Synnytystrauman taustalla on usein tunne, ettei ole hallinnut tilannetta tai ettei ole saanut riittävästi tietoa. Hypnosynnytyksessä pyritään jo raskauden aikana vahvistamaan synnyttäjän tietämystä kehon fysiologisista muutoksista ja synnytyksen eri vaiheista. Kun ymmärrät, mitä kehossasi tapahtuu, voit kohdata synnytyksen rauhallisemmin ja luottavaisemmin.
Valmistautumiseen kuuluu myös harjoituksia, jotka auttavat tunnistamaan ja työstämään mahdollisia aiempia pelkoja tai huolia, jotka saattaisivat vaikuttaa synnytyskokemukseesi. Näin synnytykseen ei tarvitse lähteä menneisyyden painolasti mukanaan.
2. Mielenhallinta ja rentoutuminen
Traumatisoiva synnytyskokemus voi johtua siitä, että stressi ja pelko ottavat vallan intensiivisten tuntemusten keskellä. Hypnosynnytyksessä opit käyttämään mielenhallinnan työkaluja, kuten hengitystekniikoita, visualisointia ja affirmaatioita, jotka auttavat sinua pysymään rauhallisena ja rentoutuneena myös haastavammissa tilanteissa.
Hypnosynnytys -menetelmän avulla valmistautunut synnyttäjä on käynyt mielikuvissaan synnytyksen jo useaan kertaan läpi, jolloin synnytystilanne ei ole uusi kokemus edes ensisynnyttäjällä. Tämän johtuu siitä, että tutkimusten mukaan mieli ei erota elävästi kuviteltua tapahtumaa tosielämän tapahtumasta. Aivoille nämä ovat siis yksi ja sama asia. Jos tämä tuntuu hankalalta hahmottaa, niin mietipä esimerkiksi tilannetta, jossa suuhusi on alkanut erittyä sylkeä pelkästä sitruunan syömisen ajattelemisesta, tai kun olet voinut huomata kehosi jännittyvän ja sydämesi sykkeen tihenevän tulevan työhaastattelun, tai muun jännittävän tilanteen ajattelemisesta.
Kun keho on rentoutunut ja mieli rauhallinen, eikä se vastusta synnyttämistä, kehosi pystyy vapauttamaan luonnollisia kivunlievityshormoneja, kuten oksitosiinia ja endorfiineja. Tämä ei ainoastaan auta synnytyksen etenemistä, vaan myös vähentää kokemusta kivusta ja stressistä, jotka ovat usein traumakokemuksen laukaisijoita.
3. Tukijärjestelmän merkitys
Synnytyskokemus on harvoin pelkästään synnyttäjän vastuulla – mukana ovat myös tukihenkilöt ja hoitohenkilökunta. Hypnosynnytys opettaa tukihenkilöitä, kuten kumppania tai doulaa olemaan aktiivinen osa synnytystä: he voivat auttaa luomaan rauhallisen ympäristön, muistuttaa harjoitelluista tekniikoista ja toimia synnyttäjän tukena niin henkisesti kuin fyysisesti. Lisäksi tukihenkilöstä tulee sinun “asiamiehesi”, eli hän toimii portinvartijana, jolloin sinun ei tarvitse kommunikoida kuin sinulle sopivalla hetkellä hoitohenkilökunnan kanssa. Tukihenkilösi tietää synnytystahtosi ja hän pystyy välittämään tahtosi myös hoitohenkilökunnalle ja varmistamaan, että itsemääräämisoikeuttasi kunnioitetaan.
Kun tunnet, että sinulla on tukenasi ihmisiä, jotka kuuntelevat ja ymmärtävät sinua, tunne omasta itsemääräämisoikeudestasi vahvistuu. Tämä on yksi tehokkaimmista tavoista ehkäistä synnytystraumaa.
Tutkimustulokset tukevat hypnosynnytyksen hyötyjä
Muun muassa artikkelissa “The Effects of Hypnobirthing on Anxiety, Pain, and the Childbirth Experience” (MDPI, 2023) tutkittiin Hypnosynnytyksen vaikutuksia synnyttäjien kokemaan ahdistukseen, kipuun ja synnytyskokemukseen. Tutkimukseen osallistui 60 synnyttäjää, joista osa käytti Hypnosynnytyksen menetelmiä ja osa sai tavanomaista synnytysvalmennusta.
Keskeiset tulokset:
- Ahdistus: Hypnosynnytyksen ryhmässä ahdistuksen taso synnytyksen aikana oli merkittävästi matalampi kuin vertailuryhmässä.
- Kipu: Hypnosynnytysmenetelmää käyttäneet raportoivat vähäisempää kipua synnytyksen aikana, erityisesti synnytyksen aktiivisessa vaiheessa.
- Synnytyskokemus: Hypnosynnytyksen ryhmän osallistujat arvioivat synnytyskokemuksensa kokonaisuutena positiivisemmaksi ja hallitummaksi.
- Käytännön hyödyt: Hypnosynnytystä käyttäneillä synnytys eteni nopeammin, ja interventioiden, kuten lääkkeiden ja keisarileikkauksen, tarve oli pienempi.
Hypnosynnytyksen avulla voit siis rakentaa synnytyksestä kokemuksen, jossa tunnet olevasi tilanteen hallinnassa, kehosi toimii yhteistyössä mielesi kanssa, ja sinua ympäröivät ihmiset tukevat sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka synnytys on aina jossain määrin ennalta arvaamaton kokemus, Hypnosynnytys antaa sinulle työkalut kohdata se mahdollisimman rauhallisesti ja luottavaisesti – ja samalla vähentää merkittävästi synnytystrauman riskiä.
Hypnosynnytys verkkokurssini pääkohdat
Hypnosynnytys -verkkokurssillani opit mm.:
- Rentoutumistekniikoita, jotka auttavat pysymään rauhallisena ja kokemaan hallinnan tunteen synnytyksen eri vaiheissa.
- Tietoisen hengityksen ja rentoutumisen hyödyntäminen voimakkaiden synnytystuntemusten keskellä. Voit kokea hallinnan tunteen jopa intensiivisimpien aaltojen aikana.
- Kuinka työstää aiempia kokemuksia ja valmistautua synnytykseen positiivisin mielikuvin.
- Tukihenkilön roolin synnytyksessä ja yhteistyötä synnytyksen aikana.
Hypnosynnytys -verkkokurssini on suunniteltu niin, että voit harjoitella kaikessa rauhassa omassa tahdissasi.
Synnytystrauma ei ole loppu – se voi olla alku uudenlaiselle matkalle kohti voimaantumista. Olipa matkasi alkuvaiheessa tai jo pitkälle edennyt, tärkeintä on muistaa, että sinulla on kaikki valta vaikuttaa. Hypnosynnytys voi auttaa sinua löytämään sisäisen voimasi ja luottamuksesi uudelleen.
Jos tunnet, että olet valmis ottamaan seuraavan askeleen, tutustu Hypnosynnytys -verkkokurssiini ja aloita valmistautuminen synnytykseen, joka voi olla sekä rauhallinen että kaunis. Olet ansainnut hyvän synnytyskokemuksen.
Vastaa