Oletko joskus kuullut vauvasi uniongelmista kertoessasi lohdutuksen: “Se on vain vaihe, kyllä se menee ohi.” – ja kokenut, että se ei todellakaan auta yhtään siinä hetkessä?
Kun vauvan yöheräily on rajua, päiväunet eivät onnistu tai elämä tuntuu muuten vain kaoottiselta, voi olla todella turhauttavaa kuulla jonkun sanovan, että kyseessä on vain vaihe. Varsinkin silloin, kun se vaihe on kestänyt jo viikkoja tai kuukausia ja jaksaminen alkaa olla lopussa.
Mutta samaan aikaan… “Se on vain vaihe” on myös yksi lohdullisimmista asioista, joita voi itselleen muistuttaa.
Miksi jokainen vauva käy läpi vaiheita?
Vauvan uni, syöminen ja yleinen tyytyväisyys eivät ole suoraviivaisia asioita. Kehitys ei tapahdu tasaisesti, vaan suurina harppauksina – ja jokainen harppaus vaikuttaa uneen.
Ehkä olet huomannut, että:
✔️ Yhtäkkiä vauva heräilee yöllä jatkuvasti, vaikka aiemmin nukuttiin pitkiä pätkiä.
✔️ Päiväunet muuttuvat hankaliksi, vaikka vielä viikko sitten vauva nukahti helposti.
✔️ Vauva kaipaa enemmän syliä, rintaa tai lohtua, eikä halua nukahtaa ilman vanhemman apua.
Ja sitten – aivan yhtä mystisesti kuin nämä haasteet alkoivat – ne myös katoavat.
Tämä johtuu siitä, että vauvan hermosto kehittyy valtavaa vauhtia. Kehitysharppaukset, uniregressiot ja muut muutokset vaikuttavat uneen ja käyttäytymiseen tavalla, joka voi tuntua kaoottiselta vanhemman näkökulmasta.
Milloin vaihe muuttuu liian raskaaksi?
Vaikka monet asiat ovat vaiheita, se ei tarkoita, että ne pitäisi vain kestää hammasta purren.
Jos vaihe alkaa viedä jaksamisen äärirajoille, on täysin ok miettiä, miten voisit vaikuttaa tilanteeseen jo nyt – ilman, että odotat vain ajan kuluvan.
✔️ Onko mahdollista tehdä pieniä muutoksia unirytmiin tai päiväunien ajoitukseen?
✔️ Kaipaako vauva enemmän turvaa ja läheisyyttä kehitysharppauksen aikana – ja voisiko sitä tukea päiväsaikaan?
✔️ Entä oma uni? Voitko itse saada paremman palautumisen pienillä keinoilla, vaikka vauva vielä heräilisi, esim. rentoutusharjoituksien avulla?
“Se on vain vaihe” voi olla totta – mutta se ei tarkoita, ettet voisi tehdä mitään sen aikana.
Miten selvitä vaiheiden yli ilman, että uupumus iskee?
Tässä muutama keino, jotka voivat auttaa, kun olet keskellä haastavaa vaihetta:
🟢 Pidä kiinni rutiineista – Vaikka unet muuttuvat, rutiinit antavat vauvalle turvaa ja auttavat häntä palaamaan takaisin tasapainoon nopeammin.
🟢 Tarkista, tarvitseeko unirytmiä hienosäätää – Monesti vaiheiden aikana päiväunien määrä tai ajoitus muuttuu. Pienetkin säädöt voivat auttaa!
🟢 Panosta omaan uneen – Vaikka yöt olisivat katkonaisia, omaan unenlaatuun voi vaikuttaa mm. rauhoittavilla iltarutiineilla, hengitysharjoituksilla ja melatoniinintuotantoa tukevilla keinoilla.
🟢 Pyydä apua – Jos tunnet itsesi uupuneeksi, ota apua vastaan tai järjestä itsellesi lepohetkiä, vaikka se tarkoittaisi, että joku muu hoitaa vauvaa hetkeksi.
Se vaihe menee kyllä ohi – mutta voit myös auttaa itseäsi sen aikana
Vauvavuosi on täynnä vaiheita, jotka voivat yllättää. Joskus ne ovat ihania, kuten ensimmäiset hymyt ja uudet taidot. Toisinaan taas vaiheet tuntuvat enemmänkin koetukselta, josta vain toivoisi selviävänsä hengissä.
Mutta et ole yksin. Ja vaikka “Se on vain vaihe” pitää paikkansa, sinun ei tarvitse vain sinnitellä sen läpi. Vauvavuoden läpi ei ole tarkoitus rämpiä väsymyksen harso silmien edessä ja vanhemman väsyminen on todellakin asia, johon pitää puuttua.
Jos haluat konkreettisia keinoja parempiin öihin, vähemmän heräilyjä ja enemmän jaksamista, lataa maksuton Unirutiiniopas!
📥 Lataa opas täältä ja ota ensimmäinen askel kohti parempia unia! ❤️
👶 Opas auttaa sinua:
✅ Rakentamaan toimivan unirutiinin, joka helpottaa nukahtamista
✅ Ymmärtämään, mikä tekee hyvästä unirutiinista tehokkaan
✅ Löytämään lempeitä keinoja nukahtamisen tukemiseen
Vastaa