Meille on monesti opetettu, että kohteliaisuus on hyve. Siksi saatamme alitajuisesti nyökytellä ja hymyillä, vaikka sisin tekisi mieli huutaa “en halua kuulla tätä!”. Raskausaikana tällainen “kiltti tyttö” -asenne voi kuitenkin kääntyä itseä vastaan ja yksi konkreettinen tilanne, jossa tämä näkyy, on toisten kauhukertomusten kuunteleminen synnytyksestä. Ja sen takia kieltäytymisen taito raskausaikana on tärkeä taito. Moni tuleva äiti kertoo, että kun joku aloittaa negatiivisen synnytyskertomuksen, he eivät uskalla tai kehtaa keskeyttää – ja päätyvät lopulta entistä stressaantuneemmiksi.
Kiltti tyttö -syndrooma on yleinen ja inhimillinen
Meidät on usein pienestä pitäen kasvatettu olemaan miellyttäviä ja välttämään konfliktia. Se on inhimillistä ja ymmärrettävää. Emme halua tuottaa pettymystä tai saada toista ihmistä tuntemaan olonsa torjutuksi. Tämän seurauksena on syntynyt “kiltti tyttö” -syndrooma, jossa olemme valmiita joustamaan omista rajoistamme, ettemme vain vaikuttaisi hankalilta.
Raskauden aikana tämä syndrooma kuitenkin korostuu. Kun on kyse omasta kehosta ja tulevasta synnytyksestä, sinun ei tarvitse – eikä pidäkään – ottaa vastaan kaikkea, mikä lisää pelkoa tai ahdistusta. Kieltäytymisen opettelu voi tuntua vaikealta, mutta se on yksi niistä taidoista, jotka palvelevat sinua paitsi raskauden aikana, myös synnytyssalissa ja uudessa elämänvaiheessa yleensä.
Miksi negatiiviset synnytyskertomukset ovat haitallisia?
• Pelko ja epävarmuus lisääntyvät: Joka kerta, kun kuulet karmivan tarinan, mieli alkaa toistaa sitä ja miettiä, mitä kaikkea voisi mennä pieleen. Tällainen kielteinen odotushorisontti häiritsee rentoutumista ja luottamusta omaan kehoon.
• Kehon stressireaktio: Synnytys on herkkä hormonien säätelemä prosessi, jota stressi voi haitata. Jo raskauden aikana syntyvä ylimääräinen huoli vaikuttaa useimmiten negatiivisesti synnytyksessä, jos et ennen synnytystä pääse käsittelemään huoliasi ja pelkojasi.
• Sana on suurempi kuin uskommekaan: Aivot reagoivat vahvasti kuulemaansa kieleen – negatiivinen puhe voi jäädä pääkoppaan soimaan. Mitä useammin altistut synnytystä koskeville kauhukuville, sitä syvemmin ne juurtuvat ajatuksiisi. Samalla positiiviset mielikuvat tai selkeät, faktapohjaiset tiedot jäävät syrjään, koska ihmisaivot kiinnittävät luonnostaan huomionsa uhkakuviin.
Kieltäytyminen ei ole epäkohteliasta, vaan itsestä huolehtimista
Meille on opetettu jo lapsesta asti, että “toista pitää kuunnella loppuun”. Mutta raskausaikana itsestä huolehtiminen on etusijalla. Sinun ei tarvitse olla “epäkohtelias” sanoessasi: “Tämä aihe tuntuu minulle nyt liian raskaalta” tai “Voidaanko puhua jostain muusta?”. Voit myös sanoa, että kuuntelet kertojan tarinan mielelläsi sitten, kun olet itse synnyttänyt. Se on tervettä itsesuojelua ja rajojen asettamista.
Miten sanoa ei käytännössä?
• Pidä lyhyt, selkeä lause varastossa: Esimerkiksi: “Tiedätkö, olen mieluummin kuuntelematta negatiivisia kertomuksia juuri nyt.”
• Ohjaa keskustelu muualle: Voit kohteliaasti ehdottaa puheenaiheen vaihtoa tyyliin: “Hei, haluaisin mieluummin jutella raskaudesta positiivisesta näkökulmasta – vähättelemättä sinun kokemustasi, haluan nyt suojella omaa synnytyskuplaani”
• Pidä mielessä, miksi teet tämän: Muista, että huolehdit omasta hyvinvoinnistasi ja vauvasi rauhasta.
“Kiltti tyttö” -syndrooma synnytyksessä
Sama kieltäytymisen taito on arvokas myös synnytyssalissa. Moni synnyttäjä huomaa sielläkin suostuvansa toimenpiteisiin tai järjestelyihin, joista ei oikeasti ole varma, haluaako niitä. “En halua olla hankala” -ajatus saattaa estää kysymästä tarkempia perusteluja tai pyytämästä lisäaikaa päätöksentekoon – Etenkin silloin, kun olet synnytyskuplassa, jossa rationaalinen päätöksenteko on muutenkin käytännössä mahdotonta. Tällöin vanhat käytösmallit puskevat automaattisesti esille.
Miksi tämä on tärkeää?
• Sinun kehosi, sinun päätöksesi: Synnytys on ennen kaikkea sinun ja kehosi tapahtuma. Myös lääketieteellisistä puuttumista mahdollisesti edellyttävissä tilanteissa sinulla on oikeus kysyä, kyseenalaistaa ja pyytää selvennystä.
• Kieltäytymisen taito raskausaikana on hyödyllinen myös synnytyksessä: Kun uskallat sanoa ei pelon tai turhan stressin lietsonnalle jo raskausaikana, on helpompi löytää äänesi myös synnytyksen aikana.
Pieni askel kerrallaan
Kieltäytymisen taito, erityisesti negatiivisista kertomuksista kieltäytyminen, on jotain, mitä voi harjoitella:
1. Tunnista tunteesi: Kun kuulet alkavan negatiivisen tarinan, huomaa, mitä kehosi sanoo (sydän hakkaa, olosi alkaa tuntua ahdistavalta).
2. Käytä valmista lausetta: “Kiitos, mutta nyt mieluummin keskittyisin positiiviseen puoleen.”
3. Ohjaa keskustelua haluamaasi suuntaan: Älä jää puolustuskannalle, vaan ehdota konkreettisesti, mistä muusta voisi puhua.
Jos tämä tuntuu aluksi vaikealta, älä lannistu – uuden käyttäytymismallin omaksuminen vie aina hetken. Tärkeintä on, että tiedostat oikeutesi suojella omaa mielenrauhaasi, erityisesti silloin, kun valmistat itseäsi yhteen elämäsi tärkeimmistä hetkistä.
Raskausaika ja synnytys ovat erittäin henkilökohtaisia ja herkkiä vaiheita. Kun tietoisesti valitset “ei” negatiivisille kertomuksille ja harjoittelet tätä kieltäytymisen taitoa, saatat huomata, että pelko ja epäröinti vähenevät ja luottamus itseesi kasvaa. Sillä hetkellä, kun tunnet olosi vahvaksi ja oman synnytyksesi omistajaksi, olet jo ottanut ison askeleen kohti myönteisempää synnytyskokemusta.
Haluatko lisää vinkkejä ja konkreettisia askeleita luottavaiseen synnytyskokemukseen? Lataa maksuton työkirjani “Viisi askelta hyvään synnytyskokemukseen – Ilman synnytystä sabotoivaa synnytyspelkoa” ja ota seuraava askel kohti rauhallisempaa odotusaikaa ja voimauttavaa synnytystä.
Vastaa