Saara Jämes Hypnosynnytys-verkkokurssi

Mielen voima synnytyksessä: Miten ajatukset voivat muuttaa kokemusta?

posted in: Uncategorized 0

Synnytys on yksi elämäsi merkittävimmistä kokemuksista, ja on luonnollista, että tunnet siitä jännitystä, iloa, mutta myös pelkoa ja epävarmuutta. Mitä jos kertoisin, että mielesi voima voi merkittävästi vaikuttaa siihen, miten koet synnytyksen?

Tämä blogikirjoitus keskittyy siihen, miten positiiviset vahvistuslauseet ja visualisointi voivat muuttaa synnytyskokemusta ja tehdä siitä miellyttävämmän ja hallitun kokemuksen, jossa voit oikeasti kokea olevasi oman synnytyksesi ohjastaja.

Positiivisen ajattelun merkitys synnytyksessä

Positiivinen ajattelu ei tarkoita pelkästään sitä, että ajattelet kaikkea hyväksi ja suljet pois negatiiviset tunteet ja ajatukset. Se on enemmänkin tapa suhtautua asioihin myönteisesti ja realistisesti, hyväksyen mahdolliset haasteet, mutta uskoen, että pystyt selviämään niistä. Positiiviset vahvistuslauseet, eli affirmaatiot ovat loistava tapa muuttaa sitä, miten suhtaudumme synnytykseen.

Tutkimukset osoittavat, että positiivinen ajattelu voi:

 • Vähentää stressiä ja ahdistusta.
 • Parantaa kehon kykyä rentoutua ja siten helpottaa synnytystä.
 • Lisätä endorfiinien tuotantoa, mikä auttaa kivunhallinnassa.

Visualisointi: Mielikuvien voima

Visualisointi (eli mielikuvaharjoittelu) on bisnes- ja huippu-urheilumaailmassa laajalti hyödynnetty tekniikka, jossa käytetään mielikuvia tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi ja pelkojen lievittämiseksi. Esim. jos urheilija pelkää jotain tiettyä osaa urheilusuorituksesta tai pelkää epäonnistuvansa, voidaan mielikuvissa suoritusta käydä turvallisessa tilassa läpi ennen h-hetkeä, jolloin kokemus onkin jo tosipaikan tullen tuttu ja olo on luottavainen.

Synnytyksessä visualisointi auttaa sinua valmistautumaan henkisesti ja tuntemaan olosi luottavaisemmaksi.

Käytännön visualisointiharjoituksia:

 1. Rauhallinen paikka: Kuvittele itsesi rauhallisessa, turvallisessa paikassa. Tämä voi olla rannalla, metsän keskellä tai muualla, missä tunnet olosi rentoutuneeksi. Kun tunnet olosi rentoutuneeksi, muodosta ankkuri esim. yhdistämällä peukalo ja etusormi.
 2. Synnytyksen kulku: Käy mielessäsi läpi synnytyksen vaiheet positiivisessa valossa. Kuvittele jokainen vaihe sujuvana ja hallittuna.
 3. Vauvan syntymä: Kuvittele hetki, jolloin vauva syntyy. Näe ja tunne ilo, helpotus ja rakkaus, joka täyttää sinut.

Käytännön vinkkejä mielen kanssa työskentelyyn synnytyksen aikana

 1. Affirmaatiot: Luo omat synnytysaffirmaatiosi ja toistele niitä päivittäin. Kiinnitä affirmaatioita sellaisiin paikkoihin, joista näet ne useita kertoja päivässä. Affirmaatio voi olla esim. “Minä olen vahva ja pystyn tähän” tai “Kehoni on luotu synnyttämään”.
 2. Hengitystekniikat: Harjoittele syvää hengitystä, joka auttaa pitämään kehon ja mielen rentoutuneena. Hengitä hitaasti sisään nenän kautta ja ulos suun kautta pidentäen hengitystä.
 3. Tukihenkilön rooli: Pyydä tukihenkilöäsi auttamaan sinua pysymään positiivisena. Hän voi muistuttaa sinua hengittämään, toistaa affirmaatioita tai yksinkertaisesti olla läsnä ja tukena.

Mielen voima on valtava työkalu synnytyksessä, jonka potentiaali on kuitenkin vain harvojen tiedossa. Positiivinen ajattelu ja visualisointi voivat muuttaa niin raskausaikaa, kuin synnytyskokemusta merkittävästi, vähentäen pelkoa ja stressiä sekä auttaen vähentämään kivun kokemusta (tai poistamaan sen jopa kokonaan!). Kun valmistaudut henkisesti synnytykseen, voit kokea sen hallittuna ja voimaannuttavana tapahtumana, joka kantaa todella pitkälle elämässä.

Muista, että sinä olet vahva ja pystyt kyllä synnyttämään! Käytä mieltäsi ja sen voimaa apunasi, ja luota kehosi luonnolliseen kykyyn synnyttää.

Toivon, että tämä kirjoitus antoi sinulle hyödyllistä käytännön tietoa ja inspiroi sinua vapauttamaaan mielesi voiman synnytyksessä!


Viitteet:

 1. Woods, S. M., Melville, J. L., Guo, Y., Fan, M. Y., & Gavin, A. (2010). Psychosocial stress during pregnancy. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 202(1), 61.e1-61.e7.
 2. Teixeira, J. M., Fisk, N. M., & Glover, V. (1999). Association between maternal anxiety in pregnancy and increased uterine artery resistance index: cohort based study. BMJ, 318(7177), 153-157.
 3. Field, T., Diego, M., & Hernandez-Reif, M. (2010). Prenatal depression effects on the fetus and newborn: a review. Infant Behavior and Development, 33(4), 409-418.
 4. Olsson, A., Rössner, S., & Rydén, G. (1990). Effects of endorphins on pain and the effectiveness of pain relief in childbirth. Obstetrics and Gynecology, 75(2), 297-301.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *