Mitä merkitsee olla potilas synnytyksessä?

posted in: Uncategorized 0

SINULLA ON OIKEUS PÄÄTTÄÄ SYNNYTYKSESSÄSI – KOSKA OLET POTILAS


Tiesitkö, että potilaslain ja Suomen perustuslain mukainen potilaan itsemääräämisoikeus koskee myös synnyttäjää?


Synnyttäjä on potilaan asemassa synnytyksessä ja niinpä aivan sama lainsäädäntö koskee synnyttäjää, kuin missä tahansa muussakin potilaan hoidossa.


Tämä on seikka, joka valitettavasti välillä unohtuu sairaalassa. Synnyttäjän itsemääräämisoikeuteen kannattaa siis perehtyä hyvissä ajoin ennen synnytystä, sillä siitä selvää otettuasi saatat ruveta ajattelemaan synnytyksestä melko eri lailla.


Yhtäkkiä asetelma muuttuukin mielessäsi niin, että sinä et olekaan passiivinen toimenpiteiden kohde sairaalassa, vaan aktiivinen toimija omassa synnytyksessäsi, jonka tahtoa tulee kunnioittaa.
Sinuun ei saa koskea ilman sinun lupaasi, eikä sinulle voida määrätä mitään toimenpiteitä, kuten vaikkapa välilihan leikkausta vasten sinun tahtoasi.


Tarkoituksena ei toki ole, että joudut napit vastakkain sairaalahenkilökunnan kanssa – päin vastoin.
Kun tunnet omat oikeutesi synnyttäjänä, sinun on paljon helpompi myös keskustella vaihtoehdoistasi henkilökunnan kanssa ja tehdä paikkansapitävään tietoon perustuvia päätöksiä synnytyksessäsi (informed consent).


Käy lukemassa niin synnytysalan ammattilaisilta, kuin juristeiltakin runsaasti kiitosta saanut teksti synnyttäjän itsemääräämisoikeudesta.

Löydät tekstin TÄSTÄ>>>


Olen kirjoittanut tekstin yhdistäen siinä niin Hypnosynnytysvalmentajan osaamisen, kuin juristin osaamiseni. Takaan, että tekstini tuottaa sinulle ahaa -ilmiöitä! ❤

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *