Saara Jämes synnytysvalmennus
Uncategorized

Miten vapautua stressaavista ajatuksista raskausaikana?

Kokemuksesta tiedän, että raskauden myötä elämäsi täyttyy läjästä uutta tietoa ja ohjeita, jota on todellakin saatavilla aivan joka puolella. Myös hyvää tarkoittavat kaverit ja läheiset mielellään jakavat sinulle ohjeita niin raskaudesta ja synnytyksestä, kuin vauvanhoidostakin. Kaikki tämä saatavilla oleva, usein ristiriitainen info, saa pään vähintäänkin pyörälle, jollei suorastaan sekaisin.

Lisäksi mieli täyttyy helposti huolilla ja epäilyksillä. Ne saattavat olla raskauteen ja omaan kehoon liittyviä, talouteen liittyviä tai vauvan syntymän jälkeiseen pärjäämiseen liittyviä huolia. Sinulla saattaa lisäksi olla haasteita töissä ja jaksamisenkin kanssa voi olla niin ja näin. Raskaushormonit ja alkuraskauden mahdollinen väsymys ja pahoinvointi eivät myöskään auta asiaa.

Kaikkein rauhallisin ja seesteisinkin äiti saattaa kokea paljon epävarmuuden, pelon ja ahdistuksen tunteita raskausaikana ja tämä on oikeastaan hyvin luonnollista. Hyvä uutinen on kuitenkin, että pystyt vaikuttamaan raskausaikana (kuin myös tietenkin sen jälkeenkin) itse todella paljon omaan mielenmaisemaasi.

Seuraavilla yksinkertaisilla keinoilla pystyt rauhoitttamaan mielesi myrksyn keskellä. Tee joka päivä vähintään viisi kohtaa tältä listalta ja huomaat eron:

  • Virittäydy kiitollisuuden tunteeseen joka aamu herätessäsi. Tämä on tehokkainta sinun ollessasi unen ja valveen rajamailla. Kiitollisuus voi kohdistua ihan mihin tahansa – isoon tai pieneen asiaan. Pieniä on yleensä helppo keksiä. Esimerkiksi kiitollisuus viileistä puhtaista lakanoista.
  • Pese hampaasi tietoisesti. Kiinnitä huomiota siihen, miltä harja tuntuu, miltä kehossasi tuntuu.
  • Syö tietoisesti; kiinnitä huomiota ruuan makuun, väriin, tuntumaan…
  • Muistuta itseäsi, että juuri nyt kaikki on hyvin. Näin palautat fokuksen nykyhetkeen sen sijaan, että mielesi askartelisi esimerkiksi tulevaisuuden kauhuskenarioissa.
  • Kiinnitä huomiota hengitykseesi. Hengitätkö syvään vai pinnallisesti? Kiihtyneesti vai rauhallisesti? Missä hengitys tuntuu kehossasi?
  • Vähennä somen käyttöä, laita radio tai musiikki kiinni työmatkan aikana. Anna mielesi levätä hiljaisuudessa.
  • Kiinnitä huomiota ympäristöösi ulkona. Millainen lämpötila on? Miltä asfaltti tuntuu jalkojesi alla? Tunnetko tuulen kasvoillasi, vai ehkä takanasi? Minkä värinen luonto on?
  • Kun tunnet olosi stressaantuneeksi, kiinnitä huomiosi jalkoihisi tai käsiisi. Kun keskität huomiosi pois pääsi alueelta vartaloosi, rentoudut.
  • Kiireisimmnäkin päivän keskellä ota hetki yhdessä vauvasi kanssa. Voit myös ummistaa silmäsi hetkeksi, rentouttaa itsesi ja visualisoida itsesi ja vauvasi synnytyksen jälkeen yhdessä. Miltä vauvasi näyttää? Miltä hänen pienet sormensa ja varpaansa tuntuvat, kun kosket niitä ensimmäisen kerran?
  • Ole armollinen itsellesi. Olet raskaana. Sinun ei tarvitse jaksaa tehdä kaikkea sitä, mitä normaalisti teet. Kuuntele kehosi viestejä. Anna itsellesi lupa levätä. Tiskikoneen saat täytettyä huomennakin. Pyydä apua läheisiltä, aivan pienimpiäkin palveluksia, jos se vain on mahdollista.

Hypnosynnytys-verkkokurssillani opetan sinulle lisää tekniikoita, jotka tukevat raskauttasi ja positiivisen synnytyskokemuksen muodostumista.

Lue lisää kurssista täältä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *