10 keinoa vähentää stressiä raskausaikana

Kokemuksesta tiedän, että raskauden myötä elämäsi täyttyy läjästä uutta tietoa ja ohjeita, jota on todellakin saatavilla aivan joka puolella. Kun odotin ensimmäistä lasta, kaikki tämä tieto, jota en oikein osannut suodattaa, tuntui ylitsevuotavalta ja tuleva synnytys sekavalta mörköltä.

Myös hyvää tarkoittavat kaverit ja läheiset mielellään jakavat sinulle ohjeita niin raskaudesta ja synnytyksestä, kuin vauvanhoidostakin. Kaikki tämä saatavilla oleva, usein ristiriitainen info, saa pään vähintäänkin pyörälle, jollei suorastaan sekaisin.

Lisäksi mieli täyttyy helposti huolilla ja epäilyksillä. Synnytyspelko on äärimmäisen yleistä ja synnytyksen kulkua haittaavasta synnytyspelosta kärsii yli 10 % synnyttäjistä. Huolet ja pelot saattavat liittyä raskauteen ja epäilyksiin siitä, pystyykö kehosi todella synnyttämään. Toisaalta sinulla voi olla talouteen liittyviä tai vauvan syntymän jälkeisessä ajassa pärjäämiseen liittyviä huolia.

Sinulla saattaa lisäksi olla haasteita töissä ja jaksamisenkin kanssa voi olla niin ja näin. Raskaushormonit ja alkuraskauden mahdollinen väsymys ja pahoinvointi eivät myöskään auta asiaa. Kaikkein rauhallisin ja seesteisinkin äiti saattaa kokea paljon epävarmuuden tunteita ja se on todella ymmärrettävää!

Seuraavilla yksinkertaisilla keinoilla pystyt rauhoittamaan mielesi myrskynkin keskellä.

Koska runsaat stressihormonit eivät ole eduksi odotukselle ja äidin raskaudenaikaisten stressitasojen tiedetään vaikuttavan syntymättömään lapseen monin eri tavoin, kannattaa stressinhallintaan oikeasti keskittyä ja voit voida todella paljon paremmin!

Stressihormonit ovat myös synnytyksen pahin vihollinen, sillä stressitilassa elimistömme on taistele tai pakene -tilassa, mikä estää synnytystä edistävän oksitosiinihormonin erittymistä. Jos synnyttäjä on kovin stressaantunut synnytyksessä, on synnytyksellä tutkimustenkin valossa isompi mahdollisuus päätyä toimenpidekierteeseen.

Niinpä… Haluan jakaa sinun kanssasi 10 tapaa lisätä rentoutuneisuutta päiviisi raskausaikana (ja tietenkin muutenkin elämässä:)

Tee joka päivä vähintään viisi kohtaa tältä listalta ja huomaat pian eron

  1.  Virittäydy kiitollisuuden tunteeseen joka aamu herätessäsi. Tämä on tehokkainta sinun ollessasi unen ja valveen rajamailla. Kiitollisuus voi kohdistua ihan mihin tahansa – isoon tai pieneen asiaan. Pieniä on yleensä helppo keksiä. Esimerkiksi kiitollisuus viileistä puhtaista lakanoista.
  2. Pese hampaasi tietoisesti. Kiinnitä huomiota siihen, miltä harja tuntuu, miltä kehossasi tuntuu.
  3. Syö tietoisesti; kiinnitä huomiota ruuan makuun, väriin, tuntumaan…
  4. Muistuta itseäsi, että juuri nyt kaikki on hyvin. Näin palautat fokuksen nykyhetkeen sen sijaan, että mielesi askartelisi tulevaisuuden kauhuskenarioissa tai vaikka vain seuraavassa kauppareissussa.
  5. Kiinnitä huomiota hengitykseesi. Hengitätkö syvään vai pinnallisesti? Kiihtyneesti vai rauhallisesti? Missä hengitys tuntuu kehossasi? Pidennä uloshengitystä tietoisesti.
  6. Vähennä somen käyttöä. Kuuntele luonnon ääniä. Anna mielesi levätä hiljaisuudessa.
  7. Kiinnitä huomiota ympäristöösi ulkona. Millainen lämpötila on? Miltä maa tuntuu jalkojesi alla? Jos mahdollista, ota kengät ja sukat pois ja seiso paljain jaloin ulkona. Tunnetko tuulen kasvoillasi, vai ehkä takanasi? Minkä värinen luonto on?
  8. Kun tunnet olosi stressaantuneeksi, kiinnitä huomiosi jalkoihisi tai käsiisi. Kun keskität huomiosi pois pääsi alueelta vartaloosi, rentoudut.
  9. Kiireisimmänkin päivän keskellä ota hetki yhdessä masuvauvasi kanssa. Voit myös ummistaa silmäsi hetkeksi, rentouttaa itsesi ja visualisoida itsesi ja vauvasi synnytyksen jälkeen yhdessä. Miltä vauvasi näyttää? Miltä hänen pienet sormensa ja varpaansa tuntuvat, kun kosket niitä ensimmäisen kerran?
  10. Ole armollinen itsellesi. Olet raskaana. Sinun ei tarvitse jaksaa tehdä kaikkea sitä, mitä normaalisti teet. Kuuntele kehosi viestejä. Anna itsellesi lupa levätä. Tiskikoneen saat täytettyä huomennakin. Pyydä apua läheisiltä, aivan pienimpiäkin palveluksia, jos se vain on mahdollista. Yleensä avun pyytäminen on vaikeampaa, kuin avun antaminen – ihmiset kyllä auttavat.

Hypnosynnytys-verkkokurssillani opetan sinulle lisää tekniikoita, jotka tukevat rentoa raskautta ja positiivista synnytyskokemusta ja paljon paljon muuta.

Hyviä harjoituksia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *