Koe synnytys jo etukäteen ja olet vahvempi

Yksi ehdottomasti suurimmista esteistä monen odottajan hyvän synnytyskokemuksen tiellä on se, että kuvitellaan, ettei synnytykseen kauheasti voisi vaikuttaa.

Olen jutellut lukemattomien synnyttäjien ja jo synnyttäneiden kanssa vuosien varrella. Jopa siinä tapauksessa, että odottaja tietäisi jo aika paljon synnytyksestä on hänen usein vaikea uskoa, että omalla valmistautumisella synnytykseen voi vaikuttaa… Noh… Todella paljon!

Seuraava voi kuulostaa melko uskomattomalta, mutta synnytyksen voi itse asiassa kokea jo etukäteen ja valmistautua näin synnytykseen. Se onkin todella hyödyllistä, koska sitten kun synnytyksen hetki koittaa, et olekaan enää täysin uudessa tilanteessa ja pystyt esimerkiksi rentoutumaan paremmin.

Nyt varmasti mietit, että hetkinen Saara, mitä sinä oikein selität!

Tosiasiassa kyse ei ole mistään hokkuspokkus –tempusta, vaan yleisesti menestyneiden huippu-urheilijoiden (ja myös yritysjohtajien) käyttämästä tekniikasta, joka on meidän jokaisen saatavilla ja sovellettavissa synnytykseen (ja oikeastaan mihin tahansa muuhunkin jännittävään tilanteeseen elämässä).

Kyse on siitä, että normaalin treenin lisäksi huippu-urheilijoiden treeniohjelmaan kuuluu myös henkinen valmennus. Ja osana sitä he valmistautuvat kisasuoritukseen mielikuvissaan. Myös tavallisia treenejä on mahdollista käydä läpi mielikuvissa.

Hyvä esimerkki on lajit, joissa urheilijalla on rimakauhu jotain suoritusta tai suorituksen osaa kohtaan. Vaikka tekniikan osaa, on oma mieli tiellä ja sen vuoksi vaikkapa tennislyönti epäonnistuu joka kerta tai taitoluistelija pelkää tiettyä hyppyä ja päätyy jännittämään kehonsa kasaan hypyn aikana päätyen joka kerta jään pintaan.

Kun onnistunut suoritus käydään etukäteen läpi turvallisessa tilassa oman mielen silmin, luovat aivot uusia aivoyhteyksiä, jotka tukevat onnistunutta suoritusta.

Jos kisatilanne jännittää ja sen vuoksi urheilusuoritus epäonnistuu kerta toisensa jälkeen, voidaan mielikuvissa käydä kisatilannetta läpi niin, että urheilija menee tilanteeseen itsevarmana ja rentona ja käydä kilpailu läpi tässä samassa mielentilassa alusta loppuun.

Miksi tämä tekniikka toimii niin hyvin?

Yksinkertainen vastaus on: Aivot eivät erota kuviteltua tapahtumaa arkielämän tapahtumasta, eli se, mitä käyt läpi mielikuvissasi on aivoille yhtä totta, kuin jos se tapahtuisi tässä ja nyt. Aivoissa siis kytkeytyvät päälle täysin samat aivoradat oli kyse mielikuvittelusta taikka tosielämän tapahtumasta.

Niinpä, myös synnytyksen voit kokea jo etukäteen. Mutta mitä ihmeen hyötyä siitä on, saatat ajatella… Eihän synnytystä voi käsikirjoittaa tietyn kaavan mukaan.

Ja se on aivan totta, ettei voi.

MUTTA.

Kun harjoittelemme synnytystä jo etukäteen mielikuvissamme kaikilla aisteillamme, ei synnytys olekaan enää uusi tilanne, kun sen aika koittaa! Sillä, olet ollut tilanteessa jo mielikuvituksessasi. Eikä ole väliä oletko ensi –vai uudelleensynnyttäjä. Sillä jokainen raskaus ja synnytys on kuitenkin aina oma ja yksilöllinen.

Ja mitä hyötyä tästä sitten on? Kun olet ollut synnytystilanteessa etukäteen, on se kuin vanha ystäväsi ja pystyt tekemään sen, mikä on sujuvan synnytyksen kannalta olennaista. Aivan, kuin se on huippu-urheilusuorituksenkin kannalta.

Nimittäin… Menemään tilanteeseen pelottomana, mieli rentona ja omiin kykyihisi luottaen!

Jos taas koko raskausajan pelkäät tuntematonta (kuten minä tein ensimmäisessä raskaudessa ennen, kuin sain käyttööni salaisen aseen hyvään synnytyskokemukseen), et todennäköisesti pysty rentoutumaan ja mieli ja keho jännittyneenä synnytyksesi todennäköisesti AINAKIN kestää pidempään ja on kivuliaampi. Synnyttäjän stressatessa on myös suurempi todennäköisyys, että synnytys päätyy toimenpidekierteeseen.

Niinpä, ala jo tänään harjoittelemaan synnytystä mielikuvissasi. Kuvittele se kaikilla aisteillasi ja mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja käy sitä läpi niin usein, kuin haluat.

Voit kuvitella erilaisia synnytyksen kulkuja eri kerroilla, kunhan niissä synnytys sujuu niin, että olet rento, itsevarma, luottavainen ja synnytys sujuu mutkattomasti.


Haluatko suoraan sähköpostiisi 5 askelta hyvään synnytyskokemukseen – ilman synnytystä sabotoivaa synnytyspelkoa?


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *